Hoppa till huvudinnehåll

Toppbetyg för M&D-konferens om undersökande journalistik

onsdag, november 1, 2023

I september samlades drygt 2 200 journalister i Göteborg för världens största konferens inom undersökande journalistik. Medier & demokrati och Lindholmen Science Park var värd för startdagens förkonferens, och nu är utvärderingen klar. Evenemanget får toppbetyg och här är projektledaren Ulf Johanssons reflektioner om den positiva responsen.

Man på redaktion ser allvarlig ut!

Ulf Johansson. Foto: SVT 

Drygt 85 procent av de som svarat på konferensens utvärdering uttrycker att dagen var väldigt eller extremt värdefull. Berätta: hur var din spontana känsla när du läste det fina betyget?
– Det var fantastiskt, men samtidigt blev jag inte överraskad. Det kändes redan under arrangemanget att alla var oerhört positiva. Jag fick positiv respons hela dagen faktiskt.

Vad bedömer du var nyckelfaktorer?
– Vi lyckades verkligen få till oerhört starka föreläsare. Fördelen var ett starkt fokus på innehållet. Några få spår: AI, metoder och samarbetsprojekt. Det gjorde det möjligt att söka de starkaste och bästa inom de olika spåren.

Säkert ett klurigt perspektiv som projektledare, men vad i programmet uppfattade du som extra höjdpunkter?
– AI-spåret låg helt rätt i tiden och fick också extremt god respons. Men det var även många reportrar som uppskattade de väldigt konkreta och handfasta tipsen kring metoder och samarbeten. Inte minst samarbeten över gränserna kommer att bli alltmer viktigt i framtiden.

Vad är det respondenterna gjort allra mest tummen upp till?
– Det är väl egentligen det jag redan exemplifierat med. Det är uppenbart att de olika spåren gav olika specialister möjligheter att välja det som gav dem bäst utdelning under dagen.

 Något som överraskade?
– Det är väl att så många kritiserade att vi inte hade plats för fler av de totalt drygt 2 200 journalister som kom till Göteborg den aktuella veckan. Men det är ju samtidigt ett väldigt gott betyg.

Bara en procent tyckte att dagen inte motsvarade deras förväntningar. Något specifikt du uppfattar att de var missnöjda med?
– Några få kritiserade enskilda föreläsare för att de var allt för bundna av manus, men det har jag svårt att förstå. Alla kan inte vara fullfjädrade estradörer och man ska komma ihåg att det handlar om oerhört seriösa journalister, som vill vara säkra på att alla fakta är helt korrekta.

Vilken är responsen från de journalister från Västsverige som deltog? Ett 30-tal fick exempelvis möjlighet att delta i förkonferensen utan kostnad.
– Liknande feedback och jag pratade personligen med flera av dem. De uppskattade verkligen innehållet och upplägget. Extra kul att Rune Ytreberg, som jobbar med små resurser uppe i lilla Tromsö, fick högt betyg för sin presentation om hur han och hans kollegor använder AI som ett verktyg. En av anledningarna till att vi bjöd in honom var just det faktum att det kan inspirera kring hur det är att jobba med små resurser.

Med facit i hand: något du ser att vi skulle gjort annorlunda? Vilken är, enkelt sammanfattat, bästa lärdomen?
Jag måste säga att det mesta flöt väldigt bra. Det finns detaljer kring hur vi planerat rummen, maten och informationen kring logistik. Där kunde vi kanske varit ännu lite bättre. Men på det stora hela känns det som om både föreläsare och publik blev väldigt nöjda och att samarbetet med alla inblandade på Lindholmen Science Park har fungerat exceptionellt väl.

ABC om globala jättekonferensen

  • Huvudkonferensen, som hölls på Svenska Mässan, heter Global Investigate Journalism Conference. Den pågick 20-22 september.
  • Förkonferensen, Global Investigate Journalism Pre Conference som arrangerades på Lindholmen Science Park, ägde rum 19 september.
  • Huvudarrangör var Global Investigate Journalism Network med säte i USA. Svenska dito var Föreningen Grävande Journalister och Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitet. Medier & demokrati ansvarade för förkonferensens planering, innehåll och genomförande, och den lockade knappt 700 deltagare.
  • Västra Götalandsregionens kulturnämnd var förkonferensens huvudfinansiär.

Vill du veta mer? 

Martin Holmberg

Martin Holmberg

Programansvarig

Nyhetsflöde 

Personer sitter kring papper och diskuterar. Bilden är tagen ovanifrån.

”Övningen gav ett antal aha-upplevelser”

2024-04-17
En allvarlig tågolycka, en omfattande skogsbrand. Blekinge drabbades av en serie tänkbara krislägen när Medier & demokrati-projektet ”Stärkt lokaljournalistik i krissituationer” övade scenarier. – Jag...
Panel på scen, fint upplysta män och kvinnor på stolar, i förgrunden syns en publik och man som tar ett foto med sin mobiltelefon. Scenens bakgrund är färgglatt rödfärgat.

Vill du utforska framtidens berättande med oss?

2024-04-11
Vi söker en forskare som är intresserad av samproduktion av kunskap. Tillsammans med dig vill vi utforma en ansökan till Riksbankens Jubileumsfonds utlysning om Flexitforskare.
Kvinna tittar in i kamera

Nytt poddavsnitt: Britt-Marie Mattsson om USA:s demokrati, medier och Donald Trump

2024-04-05
Presidentvalet i USA i höst är det 13:e som journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson bevakar. I Medier & demokrati-podden avsnitt 22 berättar hon om USA:s sköra demokrati, hur hon tycker att...
Kvinna ler in i kameran

Medier & demokrati in i MIK Sveriges nätverksråd

2024-04-03
MIK Sverige är ett nätverk som samlar 24 aktörer kring medie- och informationskunnighet (MIK). Medier & demokrati har varit medlem i nätverket sedan december 2022. Nu förstärks satsningen på MIK...
Unga står nedan för en scen och poserar inför en kamera

"De har galet mycket kontakter"

2024-04-02
Inom ramarna för Medier & demokrati-projektet Lokal demokrati i en digital värld (2022-2023) , där lokala medier och bibliotek samverkade, skapades magasinet T[UNG]T – ett magasin av unga för unga. Nu...
Personer pratar inför publik

”En värdefull dialog om hur vi vårdar vår demokrati”

2024-03-28
Medier & demokrati-projektet ”Stärkt lokaljournalistik i krissituationer” har arrangerat ett panelsamtal om demokratin och den historiskt snabba förändringen av informations- och medielandskapet...
Man i skägg som tittar in i kameran. Bilden är svart vit och belysningen kommer från sidan vilket ger ett konstnärligt intryck

Fem frågor till Kristoffer Holt ...

2024-03-27
... professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet, som presenterat resultat från forskningsprojektet "Young Citizens and Quality of News" under Radiodays Europe i München. Ett...
Kvinna som kollar in i kameran

Stärkta insikter om sällananvändare i nya SOM-undersökningen

2024-03-25
SOM-institutet, som genomför årliga undersökningar bland svenska folket, har släppt resultaten av 2023 års undersökning. Det innebär bland annat ny kunskap om nyhetsundvikande, betalväggar och (o...
Man i glasögon tittar in i kameran mot en mörkare dramatisk bakgrund

"Vi vill fördjupa förståelsen för hur informationspåverkan går till"

2024-02-28
I samarbete med Internetstiftelsen och Källkritikbyrån bjuder Medier & demokrati och ett tiotal andra aktörer in till ett digitalt evenemang på Källkritikens dag 2024. Eventets fokus är desinformation...
Kvinna mot en rustik bakgrund

Vetenskaplig artikel om mediers och biblioteks samarbete

2024-02-23
En vetenskaplig artikel baserad på resultaten från Medier & demokrati-projektet Lokal demokrati i en digital värld har publicerats i Journal of Applied Journalism & Media Studies. Den handlar om...
Porträtt av en kvinna och en man

Carolina Klüft först ut under Gothenburg Democracy Talks

2024-02-21
I vår startar International Youth Think Tank en ny serie av Gothenburg Democracy Talks. Gästföreläsare kommer att reflektera fritt kring aktuella och brännande teman om demokratins tillstånd och...
Människor på scen, en kamera filmar dem. I bakgrunden syns en färgglad bakgrund

Allt om unga och medier på ett ställe

2024-01-31
Ett av Mediesveriges största bekymmer är det stora glappet mellan yngre och äldre generationers mediekonsumtion. Här har vi samlat allt publicerat material om de unga mediekonsumenterna.