Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Forum om kraft från millivolt till kilovolt

Den 6 maj har konstellationen Kraftforum ett event hos Ericsson på Lindholmen Science Park i Göteborg. Kraftforum är ett nätverk mellan aktörer inom kraftområdet. Eventet den 6 maj anordnas av ÅF, Alten Sverige, Ericsson och Pluspole i samarbete.

Ordet kraft innebär för många  begrepp som vattenkraft, ställverk och högspänd likström. Men kraft kan också betyda strömförsörjning i exempelvis en hörapparat eller batterisystem i elbilar.

Årets event visar bredden i föredrag av följande talare:

  • Patrik Möller, Corpower Ocean AB talar om vågkraftverk. En nykonstruerad boj kan tillverkas till låg kostnad och producera 100 till 300 kW. Parker av sådana bojer skulle kunna producera i storleksordningen 10 till 300 MW.
  • Torbjörn Thiringen, Chalmers tekniska högskola, berättar om Chalmers eltekniks roll i samhället och resulterande aktiviteter.
  • Lasse Rydén, Volvo, informerar under rubriken ”Krafttag i tunga fordon”. Bland annat tar han upp en innovativ produkt som Volvo FE Hybrid, vilket är den första parallellhybriden från Volvo. Den har konstruerats för totalvikter upp till 26 ton. Tekniken minskar bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp med upp till 30 procent.
  • Niklas Norén, ESAB, beskriver företagets senaste svetsutrustning som kan programmeras med specifika svetsparametrar för individuella svetsare eller svetsprocesser. Utrustningen bygger på att strömkällorna är tillförlitliga. Den väger en åttiondel av 70 år gamla föregångare men ger ändå mer kraft.

Eventet vänder sig till alla som arbetar med kraft, EMC, certifiering eller komponenter, kanske som systemerare, konstruktör, inköpare eller forskare.

Anmäl dig genom att gå in på www.kraftforum.se