Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Demokratistugan på Lindholmen Science Park - bland annat med Emma Frans

Demokratin fyller 100 år i Sverige 2021 vilket uppmärksammas på många sätt. Lindholmen Science Park har skrivit under Deklaration för en stark demokrati och står därför som värd för Demokratistugan i oktober. Emma Frans, Carl Heath med flera kommer vara på plats för samtal kring demokrati. Kommer du?
Kvinnor som demonstrerar för rösträtt

Den 5 - 6 oktober är du varmt välkommen att besöka Demokratistugan – ett mobilt kunskapscenter som turnerar i hela Sverige under 2021 – och som kommer vara placerad nära Kuggen på Lindholmen Science Park. I stugan finns aktiviteter, information, spel med mera, för att spegla olika aspekter av Sveriges demokrati, öka kunskapen om demokratin och uppmuntra till engagemang och eftertanke. 

Flera intressanta profiler och programpunkter finns också på agendan dessa dagar. Här ett smakprov ur programmet, som kommer uppdateras löpande:

Tisdag 5 oktober

 • skarmavbild_2021-06-03_kl._20.29.04.pngLindholmen Connected med Demokratiambassadör Emma Frans
  Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet och verksam somforskare, författare och vetenskapsskribent. Hon har bland annat skrivit artikelserien Vetenskapskollen i Svenska Dagbladet där hon granskar sanningshalten och vetenskapligheten bakom sensationella nyheter och populär forskning. För sitt arbete tilldelades hon Stora Journalistpriset år 2017. Vid två tillfällen har hon även blivit utsedd till årets folkbildare för sitt arbete mot desinformation och faktaresistens.

  Länk till anmälan kommer att läggas upp här
   

 • Samtal mellan Carl Heath, utbildningsdirektör på RISE och mellan 2018 och 2020 regeringens särskilda utredare för att värna det demokratiska samtalet, och Anders Thoresson, projektledare för  Medier & demokrati  och AI Sweden vid Lindholmen Science Park.

Onsdag 6 oktober

 • Lindholmen Democracy Talks 

  Lunchevent med IYTT – International Youth Think Tank – ett Medier & demokrati-projekt
  "The Voice of the People? European Youth Panel on Citizens’ Assemblies"
  Urban Strandberg, föreståndare och grundare av IYTT leder eventet.

  Länk till anmälan kommer att läggas upp här
   

 • Samtal med Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning, som ingår i Demokratinätverk 21

  Borås Tidning utsågs 2020 till Årets redaktion i Sverige och i motiveringen betonades tidningens fokus på den lokala demokratin. Demokratinätverk 21 är ett finskt-svenskt initiativ som syftar till att främja demokratidiskussionen i Norden.
  – Att det startades nu beror på de attacker på demokratin vi ser allt oftare, även i västvärlden. Vi går inte säkra i Norden.
  Samtalet leds av Martin Holmberg, programansvarig för Medier och demokrati.
   

 • Jenny Wiik, medieforskare vid Lindholmen Science Park, Karin Omsén, rektor för Yrgo och Tord Hermansson, vd Lindholmen Science Park

  Dialog kring Jennys bidrag i en antologiserie som ges ut av Vår demokrati under 2021. Temat för avsnittet är hur digitalisering och tekniska innovationer förändrar arbetsmarknaden och påverkar en grundbult i samhällskontraktet mellan individ och samhälle: De närmaste decennierna kommer en rad olika jobb att försvinna, nya arbeten tillkomma och ytterligare andra kommer att ändra karaktär. Vad ser Karin, som leder en verksamhet vars utbildningar ska matcha arbetsmarknadens kompetensbehov, för utveckling? Hur reflekterar Tord Hermansson, vd för Lindholmen Science Park, som leder en samverkansmiljö med innovation i starkt fokus, men där även kompetensförsörjning och inkludering på arbetsmarknaden är pusselbitar. 
  Modererar gör Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.

 

Innan stugan kommer till Lindholmen Science Park, från den 29 september till den 3 oktober står Länsstyrelsen i Västra Götaland värd för stugan och då bjuds det på fler aktiviteter och programpunkter. Läs mer om det programmet här

Läs mer om Demokratin 100 år

Arrangeras av Kommittén Demokratin 100 år & Lindholmen Science Park.