Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Demokratistugan på Lindholmen Science Park - bland annat med Emma Frans

Demokratin fyller 100 år i Sverige 2021 vilket uppmärksammas på många sätt. Lindholmen Science Park har skrivit under Deklaration för en stark demokrati och står därför som värd för Demokratistugan i oktober. Emma Frans, Carl Heath med flera kommer vara på plats för samtal kring demokrati. Kommer du?
Kvinnor som demonstrerar för rösträtt

Den 5 - 6 oktober är du varmt välkommen att besöka Demokratistugan – ett mobilt kunskapscenter som turnerar i hela Sverige under 2021 – och som kommer vara placerad på Lindholmsplatsen,  nära Kuggen på Lindholmen Science Park. I stugan finns aktiviteter, information, spel med mera, för att spegla olika aspekter av Sveriges demokrati, öka kunskapen om demokratin och uppmuntra till engagemang och eftertanke. 

Flera intressanta profiler och programpunkter finns också på agendan dessa dagar. Här ett smakprov ur programmet, som kommer uppdateras löpande:

Tisdag 5 oktober

 • skarmavbild_2021-06-03_kl._20.29.04.pngkl 11.00 – 11.45 Lindholmen Connected med Demokratiambassadör Emma Frans - Pandemi, infodemi & innovation för en mer jämlik vård
  Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet och verksam somforskare, författare och vetenskapsskribent. Hon har bland annat skrivit artikelserien Vetenskapskollen i Svenska Dagbladet där hon granskar sanningshalten och vetenskapligheten bakom sensationella nyheter och populär forskning. För sitt arbete tilldelades hon Stora Journalistpriset år 2017. Vid två tillfällen har hon även blivit utsedd till årets folkbildare för sitt arbete mot desinformation och faktaresistens.

  Läs mer och anmäl dig här
   

 • Kl 14.00 – 14.30: Demokratin firar 100 år. Dess utveckling under denna tid har formats av sin tid, industrisamhällets framväxt och till det kunskapssamhälle vi i dag befinner oss i. Demokratin har också utvecklats i samtal och mötesplatser formade för det offentliga samtalet. Samhällets mötesrum – parker, torg, bibliotek och fler därtill – har bidragit till att stödja samhällets och demokratins utveckling. Vad är dess motsvarighet i dag när den accelererande digitaliseringen förändrar förutsättningarna för demokratin? I en tid när globala, kommersiella techjättar tack vare sin plattformar blivit centrala maktfaktorer för möten och offentliga samtal. Men är det så landskapet kommer te sig även för framtidens mötesplatser och samtalsarenor? Det finns tecken på nya riktningar och initiativ. Om detta resonerar Carl Heath, utbildningsdirektör vid RISE och tidigare regeringens särskilda utredare för det demokratiska samtalet, och Anders Thoresson, projektledare för nationella pilotprojektet Mediebranschen och AI vid Lindholmen Science Park. 

  Välkommen till Demokratistugan för att följa samtalet live, utomhus. Ingen anmälan behövs. Samtalet kommer sedan att publiceras som en podd.
   

Onsdag 6 oktober

 • Kl 10.00 – 10.30: Jenny Wiik, medieforskare vid Lindholmen Science Park, Karin Omsén, rektor för Yrgo och Tord Hermansson, vd Lindholmen Science Park

  Dialog kring Jennys bidrag i en antologiserie som ges ut av Vår demokrati under 2021. Temat för avsnittet är hur digitalisering och tekniska innovationer förändrar arbetsmarknaden och påverkar en grundbult i samhällskontraktet mellan individ och samhälle: De närmaste decennierna kommer en rad olika jobb att försvinna, nya arbeten tillkomma och ytterligare andra kommer att ändra karaktär. Vad ser Karin, som leder en verksamhet vars utbildningar ska matcha arbetsmarknadens kompetensbehov, för utveckling? Hur reflekterar Tord Hermansson, vd för Lindholmen Science Park, som leder en samverkansmiljö med innovation i starkt fokus, men där även kompetensförsörjning och inkludering på arbetsmarknaden är pusselbitar. 
  Modererar gör Martin Holmberg, programansvarig för Medier & demokrati.

  Välkommen till Demokratistugan för att följa samtalet live, utomhus. Ingen anmälan behövs.
   

 • Kl 11.00 – 11.45: Lyssna på forskningen! Ett samtal om universitetens och bibliotekens roll för demokratin  

  Kan öppen tillgång till forskning förbättra utvecklingen och bidra till en bättre värld och en starkare demokrati? Varför är inte öppenhet tillräckligt för ett demokratiskt deltagande? 

  Unesco betonar att öppen tillgång till vetenskapliga publikationer är viktigt för att uppnå FN:s hållbarhetsmål. Den svenska regeringens uttalade mål är att vetenskapliga publikationer och forskningsdata så snart som möjligt, men senast år 2026, ska vara omedelbart öppet tillgängliga på internet. Vi är många som behöver samarbeta för att detta ska ske och traditionellt är forskningen endast tillgänglig för den som kan betala. Biblioteken och universiteten är arenor för den som vill, att ta del av forskningen.  

  Välkommen till ett samtal kring universitetens och bibliotekens roll för demokratin mellan Jessica Lindholm, bibliotekarie på Chalmers bibliotek och Karl Palmås, docent på Teknikens ekonomi och organisation, Chalmers.

  Uppgifter om plats publiceras inom kort.
   

 • Kl 12.00 – 13.00: Lindholmen Democracy Talks – The Importance of Truth.
  Journalistic safeguards and corporate responsibility

  In an age when news travels fast and sometimes unchecked, factual integrity is more important than ever. At the same time, legal and physical threats looms large over journalists worldwide. Can the global community unite on necessary measures and safeguards?

  Urban Strandberg, föreståndare och grundare av IYTT leder eventet.
  International Youth Think Tank – ett Medier & demokrati-projekt

  Live i Älvrummet, på Lindholmen Science Park, samt online
  Länk till anmälan & eventet kommer att läggas upp här
   

 • Kl 14.00 – 14.45: Samtal med Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning, som ingår i Demokratinätverk 21

  Borås Tidning utsågs 2020 till Årets redaktion i Sverige och i motiveringen betonades tidningens fokus på den lokala demokratin. Demokratinätverk 21 är ett finskt-svenskt initiativ som syftar till att främja demokratidiskussionen i Norden.
  – Att det startades nu beror på de attacker på demokratin vi ser allt oftare, även i västvärlden. Vi går inte säkra i Norden.
  Samtalet leds av Martin Holmberg, programansvarig för Medier och demokrati.

  Länk till Youtube kommer publiceras här.

 

Innan stugan kommer till Lindholmen Science Park, från den 29 september till den 3 oktober står Länsstyrelsen i Västra Götaland värd för stugan och då bjuds det på fler aktiviteter och programpunkter.

Läs mer om det programmet här

Läs mer om Demokratin 100 år

Arrangeras av Kommittén Demokratin 100 år & Lindholmen Science Park.