Hoppa till huvudinnehåll

100 nya Ericsson-ingenjörer till hjärtat av 5G

torsdag, april 23, 2020

Nu rekryterar Ericsson 100 nya ingenjörer till Lindholmen, för att förstärka utvecklingen av 5G-nätet. Arbetet med femte generationens mobilnät, som bland annat ska ge 10 gånger snabbare uppkoppling, kommer att få globalt genomslag och påverka människor i hela världen.

– På Ericsson Lindholmen finns redan idag världsledande kompetens inom mobil datakommunikation och denna position stärker vi ytterligare genom detta beslut, säger Karl-Johan Killius, Head of Product Development Unit Packet Core.  

Packet Core är det kärnnät som hanterar den mobila datatrafiken. I ena änden av nätet har man master med tillhörande basradiostationer som mobilerna är uppkopplade emot. Dessa är i sin tur uppkopplade mot kärnnätet som i sin tur leder trafiken till internet. Det är utvecklingen av detta kärnnät som utförs och leds från Lindholmen – där man alltså kan säga att Ericsson jobbar med hjärtat av 5G.

–Vi hoppas och tror att många utvecklare skall se det som en fantastisk möjlighet att kunna vara med och bidra till denna viktiga och spännande teknikutveckling, tillägger Karl-Johan.

Kompetensen Ericsson efterfrågar är framför allt mjukvaruutvecklare - ingenjörer som vill jobba med avancerad och krävande programvaruutveckling. De system som Ericsson utvecklar hanterar miljontals abonnenter och dessutom behöver man göra detta i realtid, vilket ställer ytterligare krav. Kraven på tillgänglighet av systemen är också mycket högt ställda. De måste helt enkelt alltid fungera.

Ännu är man i början av 5e generationens mobilsystem och det finns många nya användningsområden som kommer att växa fram. Dessutom bygger kärnnäten på de senaste molntekologierna - ett område som är under snabb utveckling.
 
Ericsson var med vid etableringen av Lindholmen Science Park för 20 år sedan, men starten för utvecklingen av mobila datasystem går längre tillbaka i tiden.

– På 80-talet påbörjades en utveckling av mobila datasystem här i Göteborg, och genom den utvecklingen byggdes mycket pionjärkompetens inom området. Sedan har den kompetensen vidareutvecklats och förts vidare till nya generationer av ingenjörer, säger Karl-Johan Killius i en intervju i GP.

Läs artikeln i Göteborgs-Posten

Du hittar Ericssons lediga tjänster här