Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Abonnemang istället för bilägande: Testhushåll sökes för ny resetjänst

I höst blir det möjligt att testa framtidens resetjänst för hållbara vardagsresor i storstan. Det ska vara enkelt, flexibelt, tryggt och prisvärt. Det är tanken bakom UbiGo – en ny resetjänst där man genom ett abonnemang får tillgång till både kollektivtrafik, bilpool, hyrbil, taxi och hyrcykel. Just nu letar projekt Go:smart på Lindholmen Science Park efter 100 testhushåll som kan tänka sig att ställa undan bilen och pröva ett nytt, mer hållbart sätt att resa. 

Att äga en bil för med sig många kostnader och problem, samtidigt som många har behov av en bil mer eller mindre ofta. Men man behöver ju inte äga den. Det finns en tydlig trend mot att konsumera tjänster istället för att köpa produkter på många andra områden. Den gäller även för vardagsresandet.

I den nya resetjänsten, som nu ska testas av 100 hushåll i Göteborg, så abonnerar kunden på skräddarsydda paket med tillgång till bilpooler, hyrbilar, kollektivtrafik, taxi, hyrcykel etc. Alla i hushållet kan använda resetjänsten genom ett digitala klippkort i mobilen, där även bokning av bilar sker. I abonnemanget ingår resegaranti, en bemannad kundtjänst och ger även bonuspoäng för inbesparade koldioxidkilon. Bonuspoängen kan sedan användas hos anslutna partnerföretag.

Rekryteringen av testpiloter har startat
Go:smartprojektet söker nu 100 testhushåll som ska abonnera på tjänsten och därmed även betala för de resetjänster som man utnyttjar. Man anmäler sitt intresse på webbplatsen www.ubigo.me.  

De hushåll som sedan väljs ut för att testa resetjänsten, blir kontaktade och bjuds in till ett individuellt informations- och rådgivningsmöte där rådgivaren även går igenom hushållets resebehov och föreslår nya lösningar inom ramen för testet.

Fakta om Go:smartprojektet

UbiGo är en del av det tvååriga projektet Go:smart som leds av Closer vid Lindholmen Science Park. Projektet finansieras med stöd av statliga Vinnova. Målet är att utveckla och testa en innovativ tjänst som underlättar och premierar hållbara resor i urban miljö. Parter i projektet är AB Volvo, Göteborgs Stad, Chalmers, Viktoria Swedish ICT, Tyréns, Västtrafik, Västra Götalandsregionen, PayEx, Trafikverket, Arby Kommunikation och MoveAbout. Flera leverantörer deltar, bl.a Västtrafik, Sunfleet, Styr & Ställ, Taxi Göteborg och Hertz.

www.lindholmen.se/gosmart

För mer information, kontakta:

Sofie Vennersten, projektledare CLOSER, Lindholmen Science Park, 031-764 70 16, sofie.vennersten@lindholmen.se

Hans Arby, ansvarig för testet, 0705-15 55 99, hans@arby.se

Anita Bengtson, kommunikationschef Lindholmen Science Park, 031-764 70 20, anita.bengtson@lindholmen.se