Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

AI Innovation of Swedens nod i Stockholm lanseras!

AI Innovation of Swedens nya nod i Stockholm är nu officiellt invigd. Öppningsceremonin, som hölls i stadshuset i Stockholm, var fullsatt och ett hundratal medverkande från det svenska AI- och innovationsekosystemet fyllde Rådhussalen för att ta del av de senaste nyheterna kring satsningen.

Anna König Jerlmyr, Mayor Stockholms stad, var värd för eventet och Minister for Business, Industry and Innovation Ibrahim Baylan, Irene Svenonius, County Council Finance Commissioner, Region Stockholm och Darja Isaksson, Director General at Vinnova var några av dem som deltog i programmet. 

Förutom att genom att fungera som en lokal förankring i Stockholmsområdet och stimulera utvecklingen och samarbetet mellan aktörerna där, kommer noden även bidra med nya projekt av nationellt intresse och därigenom accelerera tillämpningen av AI i hela Sverige. Noden ska även bidra till att attrahera internationella talanger till Sverige och Stockholm.

AI Innovation of Sweden har sedan tidigare noder etablerade i Göteborg, örebro och Södra Sverige, och genom etableringen av den nya noden i stockholm, får AI Innovation of Sweden möjlighet att dra nytta av det unika ekosystem av start-ups, stora företag, myndigheter och utbildningsinstitutioner som Stockholm erbjuder. 

- Digitaliseringen går allt snabbare och påverkar såväl jobb, företag och samhälle. Artificiell Intelligens kan effektivisera processer, bearbeta stora mängder data och till exempel förbättra transporter eller skynda på diagnosticering inom hälso- och sjukvården. Vi behöver ta tillvara på digitaliseringens möjligheter, för det behöver vi arbeta tillsammans mellan näringsliv, akademi och det offentliga för att öka vår kunskap och samtidigt se till att aldrig glömma individen för att behålla vår svenska förändringsvilja, säger Ibrahim Baylan, näringsminister.

1_0.jpg

Teamet i Stockholm; Mats Hansson, Mikael Ljungblom, Petra Dalunde, Agneta Jacobson och Daniel Gillblad.

Kista Science City, som har lett arbetet med förstudien, kommer även efter etableringen ha fortsatt ansvar för noden. Nod-manager blir Petra Dalunde som senast kommer från Urban ICT Arena där hon var programchef för den öppna testbädden och samverkansarenan.

På stockholms noden kommer även resten av teamet bestående av Agneta Jacobson, Mikael Ljungblom, Daniel Gillblad och Mats Hansson vara placerat. 

petra_dalunde_mindre_0.jpg“Det är ett fantastiskt förarbete som gjorts genom Kista Science City som jag nu tar över och jag är mycket tacksam för allt stöd jag fått i detta!, säger Petra Dalunde som direkt efetr lanseringen påbörjar sitt nya uppdrag.

Det en ära att få detta viktiga uppdrag, och det passar mig som handen i handsken eftersom jag har ägnat de fem senaste åren åt att skapa denna typ av samverkan inom urban digitalisering.

Som ett första steg kommer jag att träffa nod-partners och de Founding partners som finns här i Stockholm för att se hur vi bäst tar oss vidare tillsammans. Ai Innovation of Swedens team i Stockholm är grymt och vi kommer snabbt att kunna bli handlingskraftiga!”

I samband med etableringen i Stockholm aviserar centret 11 nya partners som är på väg in, bl a Region StockholmGoogleKTHStockholms stadABBStockholm Business RegionStockholms UniversitetKarolinska institutetHandelshögskolanScania och Länsförsäkringar Stockholm.