Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Bussar som kan tala med trafikljus

TrafikljusSnart kan bussar kommunicera med trafiksignaler och tala om för chauffören vilken den perfekta hastigheten är för att bussen ska få grönt ljus i nästa vägkorsning. Det är ett EU-projekt som leds av Lindholmen Science Park i samarbete med Svevia och Volvo Technology. Projektet utvecklar en teknik som möjliggör kommunikation mellan buss och trafikljus, som gör att bussen slipper bromsa in, trafiken flyter bättre och utsläppen minskar.

Skapar jämnare trafik i städer
EU-projektet heter COSMO, ”Cooperative Sustainable Mobility for energy efficient transports” och består av tre olika delar i Salerno (Italien), Göteborg och Wien. Syftet är att optimera trafikflödet genom att skapa en jämnare trafik och på så sätt minska bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp i städer. 

– Om tio år räknar vi med att den här typen av teknik används i stor skala över hela världen. Det kommer att innebära en markant förbättring av luften i städerna samtidigt som trafiken blir jämnare och vi gör en insats för miljön, säger Peter Follin, på Lindholmen Science Park, som är koordinator för den svenska testplatsen. 

Testbussar på Hisingen i december
I bussarna installeras datorenheter som via en radiosändare kommunicerar med trafiksignalen i nästa korsning. Datorenhetens display anger för chauffören en rekommenderad hastighet för att få grönt ljus vid nästa trafiksignal. Just nu och under hösten pågår installation av utrustning. De första testbussarna kommer att rulla på Hjalmar Brantingsgatan i december.

Läs om fler EU-projekt på Lindholmen Science Park

Läs mer i Entreprenadaktuellt