Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Ericsson anställer 70 ingenjörer till Lindholmen

Lindholmenkontoret är sedan i höstas ett nav i telekommunikationsföretaget Ericsson verksamhet med ungefär 2 100 anställda. Nu anställer Ericsson ytterligare 70 ingenjörer för att utveckla mobila nät.

- Merparten - 57 ingenjörer för att vara exakt - kommer att jobba med forskning och utveckling av mobila nät, 4G eller LTE som det också kallas, samt framtidens nät, säger Ödgärd Anderson, chef för Ericssons verksamhet på Lindholmen, till GP.

Satsningen visar på en framtidstro i en oerhört konkurrensutsatt bransch.

- Det händer väldigt mycket och spännande över hela världen. Alla i samhället som har telefoner uppkopplade med internet märker att vi använder mer och mer datatrafik. Utöver det ser vi också andra saker, säger Ödgärd Anderson.

Hon talar om en vision om att allting som man kan dra nytta av att ha uppkopplat, inom en snar framtid kommer att vara det, om det inte redan är det.

- Det kan vara elnätet i ditt hem. Du kan välja och köra din tvättmaskin när elen är som billigast. Våra bilar kommer att vara uppkopplade och de som kör fraktfartyg kan optimera sin bränsleförbrukning för de har full koll på var alla deras fartyg finns.

Det kan handla om att brandkåren får mycket bättre information om vad som händer där det brinner, för de kan koppla upp sig och se bilder av olycksplatser och se till att de har med sig rätt personer och utrustning.

- Egentligen är det fantasin som sätter gränser, säger Ödgärd Anderson.

För att hänga med i den här utvecklingen är kompetenta medarbetare avgörande, understryker hon.

- Våra medarbetare är vår största tillgång, de är A och O för oss. Genom att vi har en stark bas här i Göteborg och samarbetar med universitetet och Chalmers har vi goda möjligheter att rekrytera. Vad vi måste göra är att få dagens barn att vilja bli ingenjörer i morgon.

För att sprida sin entusiasm har Ericsson även börjat samarbeta med Universeum, med skolor och ett par dagis.

- Vi vill visa att teknik är inte bara något som man konsumerar i sin Ipad, man kan faktiskt på väldigt roliga sätt bidra till att utveckla teknik. Vi hoppas ju att barn och ungdomar ska bli intresserade av teknik som område så vi även säkrar morgondagens ingenjörer, säger Ödgärd Anderson och tillägger:

- Det moderna samhället kommer att ställa ännu högre krav på att vi samarbetar över branschgränserna. Det kommer inte bara att vara vi som utvecklar ett mobilnät för Telia eller motsvarande operatörer. Om vi ska göra smarta elnät har vi samarbeten med energibolag, och är det transporter samarbetar vi med bolag som Volvo eller Maersk. Det är i mötet mellan industrier som vi tror utvecklingen sker i den nya uppkopplade samhället.

Lindholmen är sedan i höstas ett nav i telekommunikationsföretaget Ericsson verksamhet med ungefär 2 100 anställda. Cirka 1 700 jobbar av dem jobbar med forskning och utveckling av mobila nät.

På nätsidan jobbar man i huvudsak inom tre områden: radioutveckling, mikrovågsutveckling och paketdata. Det senare innebär att man kopplar datatrafiken i telefonen till internet.

Läs artikeln i sin helhet på gp.se