Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Fler fartyg till älvskytteltrafiken

ÄlvsnabbenVästtrafik köper två fartyg till älvskytteltrafiken över Göta älv. Upphandlingen av fartygen kommer att inledas under slutet av 2011 för leverans hösten 2013.

Beslutet är en följd av Göteborg kommuns tidigare fattade beslut om införande av avgiftsbefriad älvskytteltrafik med Älvsnabbare (linje 183) mellan Rosenlund och Lindholmen.

– Vi ser ett växande behov av älvskytteltrafiken. För att ta hand om det ökande resandet behövs nya driftsäkra fartyg som är anpassade för att ta ombord fler resenärer och cyklar, säger Hugo Lepik, affärsområdeschef Göteborgs stadstrafik på Västtrafik.  

Dubbeländade fartyg
De nya fartygen kommer vara dubbeländade, vilket innebär att de inte behöver vända vid bryggorna. Kapaciteten utökas också för att klara 300 resenärer, där 80 passagerare ska kunna ta med cykel. I drift ska färjorna kunna hålla sexminuterstrafik på aktuell sträcka över Göta älv. Västtrafik kommer att stå som ägare för fartygen, detta för att de ska kunna anpassas och byggas om efter framtida behov. Fartygen kommer också ha en tydlig miljöprofil och utrustas med dubbla maskinrum för att möjliggöra test av nya och miljövänligare framdrivningstekniker.

FAKTA/Västtrafiks nya fartyg
Kapacitet: 300 resenärer, varav 80 med cykel
Längd: 32 m
Bredd: 8,5 m
Djupgående: 4,5 m
Hastighet: 11 knop

Läs mer