Hoppa till huvudinnehåll

Förändring kräver innovation genom samverkan

onsdag, juni 24, 2020
Jonas Wilhelmsson, Head of Innovation & Sustainability på Ericsson Göteborg, blev förra året framröstad till Årets Samverkare och fick ta emot den fina utmärkelsen på Lindholmen Open Day. Vi fick en pratstund med honom, om innovationskraften i ekosystemet - även under kristid, hållbarhet och framtiden - samt vikten av att nu nominera till nästa Årets Samverkare.

Under Lindholmen Open Days, som i år blir ett digitalt event den 15-17 september får vi se vilka som röstas fram som finalister och vem som till slut får ta över stafettpinnen från Jonas och motta det prestigefyllda priset 2019.

Jonas, i motiveringen nämndes bl a att ”…Jonas får på ett inspirerande sätt saker att hända, långt bortom sitt vardagliga ansvar, med hållbarhet som ledstjärna.”

”…Jonas får på ett inspirerande sätt saker att hända, långt bortom sitt vardagliga ansvar, med hållbarhet som ledstjärna.”
 

Vad motiverar dig att göra just detta?

– Det var väldigt vänliga ord! Jag tror att nyfikenhet och en kittlande tanke att göra något nytt är en del, den andra är förmånen att få umgås med väldigt många olika kunniga och kreativa personer – både på Ericsson och i det häftiga ekosystem vi befinner oss mitt i! Dessa personer ger energi, vilket smittar av sig. Och, vad gäller hållbarhet... det är en absolut nödvändighet. Ganska enkelt!

2020 är ett år ingen av oss kommer att glömma. På grund av coronakrisen har vi träffats mycket digitalt och Lindholmen Science Park-området som vanligen myllrar med folk har inte varit sig likt. Ur ditt perspektiv, hur har krisen påverkat möjligheten eller sättet att samarbeta, lokalt eller globalt, i denna utmanande tid?

– Pandemin har tvingat oss att bli mer kreativa, i många dimensioner. Det går inte att slå fysiska möten, så enkelt är det, men vi har inte haft något val. Därför verkar folk snabbt ha blivit bekväma med att slå på videokameran vid onlinemöten. En liten känsla av ”närhet”. Sedan har vi experimenterat friskt med även digitala workshops där man normalt sätter rosa lappar på en whiteboard. Superläskigt men har funkat bra! Även där en sorts påtvingad tillvänjning.

– Därtill har vi haft (virtuella) hackathons på temat att stärka teams när alla jobbar hemifrån med idéer som ”virtuella kaffekööer” (slumpvis tilldelad ett fikamöte med vem som helst), ”hur mår mina kollegor i teamet” och ”small talk” integrerade i smarta hemmet. Så innovationskraften flödar, även om vi alla längtar efter den ”riktiga” fikan!

2020 är även året då Lindholmen Science Park fyller 20 år. Vi ser tillbaka på två decennier av spännande händelser, men inte minst blickar vi framåt. Vad ser du är prioriterat att fokusera på i ditt arbete på Ericsson framåt?

– Oj, oj! Digitalisering och ännu bättre lösningar för att göra vår stad och världen ännu smartare och mer hållbar! Hur kan tekniken på bästa sätt stötta den förändringsresa som är nödvändig och redan har påbörjats? Här är det både snabbfotad innovation av det framåtblickande OCH uppskalning av det vi redan har testat och vet fungerar. Och, som alltid, är detta något som görs genom samverkan och partnerskap eftersom ingen aktör grejar det på egen hand!

Och priset då - Årets Samverkare - varför är det viktigt att man nu nominerar till denna fina utmärkelse?

– Därför att det synliggör just denna viktiga, viktiga aspekt – genom att samverka och blanda olika kompetenser går utvecklingen snabbare, resultaten blir bättre och dessutom en mycket roligare resa!

Så ta chansen -  här kan du nominera din kandidat till Årets Samverkare.

Vinnaren kommer koras i samband med Lindholmen Open Days, som i år blir ett digitalt event 15-17 september. Du har säkert flera personer i ditt nätverk som är väl värda att uppmärksammas!