Hoppa till huvudinnehåll

Frihamnsdagarna – ett eget Almedalen i Göteborg

tisdag, maj 25, 2021

I år fyller Göteborg 400 år och rösträtten 100 år. Det ska firas stort med en ny arena för samhällsengagerade: Frihamnsdagarna. Inspiration har hämtats från Almedalen och Järvaveckorna. Nu bjuds företag, offentliga aktörer, politiker och föreningsliv in för att delta.

Anmälan är öppen 1 maj till 15 juni. Antalet platser på scenen är begränsade, därför uppmanas alla intresserade aktörer att anmäla sig tidigt.

– Vi ska skapa ett slags Almedalen i Göteborg. Vi vill ha med företag som vill ge sin bild av framtiden, kanske visa upp innovationer. Vi ska också ha seminarier om inkludering och hur vi skapar fler jobb. Företag som vill delta i det offentliga samtalet och utvecklingen har en given plats på Frihamnsdagarna, säger David Björneloo, som tillsammans med Ali Tabrizi har tagit initiativ till Frihamnsdagarna.

Tanken är att stärka demokratin genom att ge samhällsengagerade möjlighet att mötas och samtala, ge plats för ohörda röster, nya lösningar och samarbeten som svar på dagens samhällsproblem. Det ska vara gratis att besöka och öppet för allmänheten. Programmet ska bestå av seminarier, debatter, tal och workshopar. Men också en del kultur, mat, musik, dans och möjlighet att träffas. Satsning är långsiktig och inleds med en pilot redan i år. Den 3–4 september arrangeras Frihamnsdagarna för första gången i Frihamnen.

– Vi arbetar för att det ska bli ett återkommande evenemang som på sikt får hela staden att bubbla av samtal och engagemang. Men eftersom vi inte vet hur pandemin utvecklar sig arbetar vi med två scenarier. Det ena är helt öppet för göteborgare att besöka och delta. Det är det vi vill. Om det inte är möjligt kommer vi att upprätta separata scener med tydligt avstånd så seminarier och tal kan streamas och på så sätt tillgängliggöras, säger Ali Tabrizi.

Frihamnsdagarna har tre teman i år: framtid, demokrati och hållbarhet.
Beroende på vad restriktionerna tillåter i september kommer en yta med foodtrucks och musik att öppnas upp. Ett krav är att stå bakom hörnstenarna kring demokrati, alla människors lika rätt och värde samt viljan att bidra till samtal. Besökare och publik ska ha möjlighet att ställa frågor eller delta i samtalet.

Läs mer på Frihamnsdagarnas hemsida