Hoppa till huvudinnehåll

Göteborgs mest färgglada festival stavas West Pride

onsdag, juni 8, 2022

Den 13–19 juni går årets West Pride-festival av stapeln. Vi fick ett samtal med Verksamhetschefen Emma Gunterberg Sachs om den kommande festivalen, utmaningar och framtiden.

Snart börjar West Pride - vad kan man som besökare ta del av?
- Likt förra året kommer festivalens nav, Pride Park, vara på Eriksbergshallen som ligger ett stenkast från Lindholmen. För den bästa upplevelsen går en karaokebåt mellan Stenpiren och Eriksberg, där passagerarna kan sjunga sig hesa hela kvällen lång! Den 18 juni går Pride Parade som ett färgsprakande tåg genom Göteborg. Besökarna välkomnas även till Pride House – West Prides egna forum för samtal, debatt, konst och kultur kopplat till HBTQI-communityt.

Vilka är era största utmaningar?
- West Prides största utmaning är hitta finansiering till att kunna arrangera en Pridefestival som är öppen för alla och gratis att besöka. Vi är måna om att alla ska ha möjlighet att ta del av och känna sig välkomna till vår konst- och kulturfestival som lyfter normkritik med en strävan om ett öppnare samhälle.
 
Varför behövs Pride 2022?
- Trots att det är 43 år sedan sjukdomsstämpeln för homosexuella togs bort i Sverige är det fortfarande många som inte vågar vara öppna på grund av risken att bli diskriminerad. Vår rikstäckande undersökning om situationen för HBTQI-personer i dagens Sverige visar att tre av fyra upplever sig diskriminerade och sju av tio får höra nedsättande kommentarer. Dessutom har två av tio varit utsatta för hatbrott. Och det är dagens Sverige vi talar om!
 
Hur behöver Sverige jobba för bli mer inkluderande?
- Ett tredje kön är på förslag att föras in i svensk lagstiftning, vilket vi tycker är mycket bra. Men i det stora hela behöver vi alla arbeta med att inte förutsätta att de vi möter är som normen eller som oss själva. Då kan det vara viktigt att använda ett inkluderande språk som till exempel att säga ”hen” när en inte vet hur personen i fråga vill bli definierad. Ett annat sätt är att använda partner istället för att förutsätta att t ex någons respektive är av det andra könet.

- Vi är ute på skolor från förskoleklass och upp till gymnasiet och utbildar elever och lärare inom likabehandling och HBTQI-frågor året om. Dessutom utbildar vi privata och offentliga verksamheter inom inkludering och HBTQI-frågor. Kontakta gärna mig på emma@westpride.se om det finns intresse. 

Hur kan världen bli mer inkluderande gällande hbtq-frågor? 
- I ca 10 länder runt om i världen är det dödsstraff på att vara homosexuell och i ett 70-tal länder är det kriminellt. Det är av allra största vikt att vi försöker vara med och påverka andra länders lagstiftning och syn på människor. Vi lyfter situationen internationellt i våra utbildningar och under festivalen. Vår solidaritetsfond används för att bjuda in personer som lever i länder där de förtryckts för att berätta om sin situation men också erbjuda en trygg plats, om än tillfälligt. Förra året bjöd vi hit två belarusiska journalister för att vittna om läget i Östeuropa.  
 
Vad kan man som privatperson göra för att stötta HBTQ-rörelsen/personer? 
- Det är superviktigt att i vardagen alltid tänka på att vara inkluderande och att inte förutsätta att du känner till andras könsidentitet och sexuella läggning. Det är heller aldrig rätt eller lagligt att diskriminera på grund av det. Visa att du stöttar alla människors lika värde och stå upp för andra när de utsätts för oschyst behandling. De finns flera hbtq-organisationer i Sverige som går att stötta eller ge bidrag till. West Pride letar alltid fler partner för ett ömsesidigt utbud.

Välkommen till West Pride, 13-19 juni!

Läs mer på www.westpride.se