Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Helena ska vidareutveckla eko-systemet kring AI i Göteborg

Helena Theander blir ny eco-system manager för AI Innovation of Swedens nod i Göteborg. Hon ser fram emot att bygga värdekedjor genom att identifiera gemensamma frågeställningar och stärka partnerskapet i regionen såväl som nationellt.

Helena Theander kommer närmast från Chalmers Industriteknik och har de senaste åren  fokuserat på att bygga och utveckla ekosystemet kring Grafenområdet - en verksamhet som är långt ifrån AI men med väldigt många likheter.

- När vi byggde grafenområdet inom Sverige stod vi inför en liknande utmaning. Hur bygger man ett community med aktörer från olika branscher och får företagen att öppna upp sig om sina utmaningar, för att tillsammans driva utvecklingen av ett nytt område?  berättar Helena.

- AI är ju en av de absolut hetaste frågorna just nu, så det känns väldigt inspirerande att få bidra till att bygga upp detta ekosystemet i Göteborg och i Sverige.

AI Innovation of Sweden består idag av drygt 50 partner. Företagen representerar ett brett spektrum av branscher och tillämpningar - allt från de högteknologiska områdena mobilitet och medtech till de mer traditionella områdena försäkringar, utbildning och juridik.

- Jag ser fram emot utmaningen att arbeta med nya oetablerade områden utan invanda strukturer, och att få människor från olika typer av organisationer, branscher och teknikområden att samarbeta. Genom att tillsammans hitta gemensamma frågeställningar att jobba vidare med så kan vi bygga värdekedjor.

I sin nya roll kommer Helena att fokusera på att hitta samarbetsformer för de olika parterna och skapa en ökad aktivitet inom nätverket och därigenom utveckla ekosystemet. Hon kommer även att driva Göteborgsnoden rent operativt.

 

-Vi har en mötesplats - en arena - på plats i Göteborg, och många aktiva personer som dagligen ses på den platsen. Nu är det dags att ta detta vidare och skapa en struktur, ett ökat internt engagemang mellan parterna på plats och se till att man verkligen möts där - även i ideer och inspiration, fortsätter Helena.

Just nu har AI Innovation of Sweden en första nod etablerad i Göteborg och förstudier pågår på fler platser runt om i landet. Under 2020 kommer ytterligare noder etableras i Stockholmsområdet, Södra Sverige, Norra Sverige samt i Örebro.

Göteborgsnoden
AI Innovation of Swedens första nod invigdes i februari. Idag sitter drygt 30 personer på plats på den gemensamma co-working ytan, en blandning mellan life-science specialister, forskare, projektledare, doktorander som arbetar med projekt inom allt från life-science, självkörande fordon till rymddata och gdpr juridik. Dagligen hålls ett stort antal möten mellan partners  och i den öppna ytan, open space, hålls regelbundet presentationer, möten och workshops.