Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Ingenjörsutbildning för varslade

Chalmers på LindholmenEn helt ny utbildning på Chalmers vänder sig till uppsagda och varslade inom fordonsindustrin som har någon form av teknik- eller ingenjörsutbildning. Det kallas ingenjörslyftet och antalet ansökningar är så många att en så kallad teknisk bastermin startar i slutet av januari.

- Vår ambition är att ge så många som möjligt chansen till utbildning så snabbt som möjligt. Den stora kompetens som finns inom bland annat fordonsindustrin är värdefull och måste tas tillvara. Kunnandet hos många som nu varslas kan bli en vitamininjektion inom många områden i samhället och på Chalmers, säger Chalmers rektor Karin Markides.

En teknisk bastermin med start redan i januari är den första delen i Chalmers Ingenjörslyft. Den som går basterminen kan börja en ingenjörsutbildning redan i höst. Hittills har ett sextiotal personer sökt, och ansökningstiden går ut först till terminsstarten den 26 januari.

Chalmers Ingenjörslyft erbjuder ett antal olika möjligheter att komplettera, fördjupa och bredda kompetensen beroende på tidigare utbildning och erfarenhet. Fordons- och transportindustrin är exempel på industrier som står inför ett teknikskifte där det krävs nya kompetenser, och den kompetens som idag finns i fordonsindustrin kan med vidareutbildning bidra till att utveckla morgondagens möjligheter och även stärka andra områden.

- Det finns en hel del som jobbar inom exempelvis fordonsindustrin som inte har gått färdigt hela sin utbildning. Via teknisk bastermin kan man komplettera och bygga på sin kompetens istället för att gå arbetslös och stämpla, säger Chalmers vicerektor Sven Engström, till SR.