Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Innovationssystemet fungerar!

Det bolag som vann Dagens Industris Gasellpris kommer från Chalmers innovationssystem. Oxeon heter företaget som är årets gasellföretag i Västra Götaland och Halland. Bolaget har genom en unik vävteknik för kolfiber lyckats nå ut till kunder som ställer extremt höga krav på sina produkter. 

För elfte året i rad har Dagens Industri utsett de snabbast växande företagen i Sverige. Utmärkelserna till de västsvenska bolagen delades ut på en gala i Göteborg under gårdagen. För att bli gasell måste företaget bland annat ha fördubblat sin omsättning genom organisk tillväxt det gångna året samt visat positivt resultat de senaste fyra åren. 

– Bolaget Oxeon hade inte funnits utan Chalmers Entreprenörskola och Chalmers Innovation. Vi har vuxit upp i innovationssystemet och det har format vårt sätt att bygga bolaget. Det är teamet vi har i Borås och allt stöd vi fått längs vägen som har lett till att vi nu har fått priset som årets gasell, säger Andreas Martsman, vice VD och en av grundarna på Oxeon. 

Oxeon har trots finanskris och oro på finansmarknaden växt rejält de senaste åren. Kunderna finns i Nordamerika, Asien och Europa och då framförallt inom sportindustrin, där man efterfrågar ultralätta och superstarka material. Bolaget fortsätter att expandera och planerar för nya kundsegment inom bil- och flygindustrin liksom den marina industrin. 

– Det är riktigt roligt att se Oxeons utveckling. De har gått hela vägen från forskning på Chalmers Tekniska Högskola via Chalmers Entreprenörskola och Chalmers Innovation till ett kommersiellt och framgångsrikt bolag. Anledningen till att det har gått så bra beror på flera faktorer, men framförallt att de har en unik produkt som efterfrågas på en stor marknad och som kan säljas med god lönsamhet, säger Olle Stenberg, VD på Chalmers Innovation. 

Läs pressmeddelandet här