Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Internationalisering bland doktorander på Chalmers

Varannan student som börjar doktorera på Chalmers kommer från utlandet. I hela Sverige är en tredjedel av nybörjardoktoranderna från ett annat land.

- Om bilen kraschar framifrån så rör sig axeln lite framåt innan resten av kroppen. Det påverkar trycket i bröstkorgen. Och om krockdockan inte är likadan som människan så fungerar inte krocktesterna.
Feng Liu berättar om sin forskning. Sedan mars har han varit en del av forskarlaget på forskarcentret Safer på Lindholmen. Där bedrivs projektet Thorax, ett EU-finansierat projekt gällande trafiksäkerhet.

Feng är ansvarig för axelreaktioner och bygger upp simuleringar på sin dator. Tanken är att han ska ha sin doktorsgrad om fem år.
- De datamodeller som finns av den mänskliga kroppen idag är väldigt enkla. Skadekonsekvenser för huvud och whiplash är inte inkluderade till exempel, säger han.
Feng Liu kom till Sverige 2006 för att läsa mastersprogram på Chalmers. Efter att ha arbetat som ingenjör i hemstaden Zhenjiang beslutade han sig för att han bli forskare istället. Via universitetstopplistor på Internet hittade han Chalmers och beslöt sig för att flytta till andra sidan jordklotet.
- Jag visste nästan ingenting om Sverige innan jag kom. Men jag ville ha en ny upplevelse och oroade mig inte så mycket för det kulturella. Inom fordonssäkerhet är Chalmers ett av de bästa universiteten i världen, det var det viktiga, säger Feng Liu.

Forskarutbildningarnas internationalisering har varit konstant under 2000-talet. Bara på de senaste fyra åren har andelen utländska doktorandnybörjare i Sverige ökat från en femtedel till en tredjedel. Det innebär att en tredjedel av de cirka 3200 personer som inledde sina doktorandstudier i Sverige 2008 var från ett annat land än Sverige, enligt en rapport från Högskoleverket. På Chalmers var motsvarande siffra 49 procent.

De flesta utländska doktorandstudenterna i Sverige kommer ifrån Kina. Därefter följer Tyskland och asiatiska länder som Iran, Indien och Pakistan.

Läs mer här.