Hoppa till huvudinnehåll

Lindholmen Software Development Day - Enkelhet - den nya innovationen

tisdag, november 12, 2019

Cirka 800 personer kom till Lindholmen Software Development Day när eventet firade 15 år. Under åren har eventet vuxit kraftigt, både i antal deltagare och i engagemang. Det har gett möjligheter att skapa nya lösningar och samarbeten och mycket ny teknik har presenterats.

Under 2019 fokuserade eventet på den nya innovationen under temat "Enkelhet - den nya innovationen".

I en tid då din smartphone är flera miljoner gånger kraftfullare än datorn som flög Apollo till månen, är betydelsen av att skapa användbara enheter och tjänster enorm. Men enkelhet är inte bara viktig för slutanvändarna, enkelhet har också förmågan att skapa både innovation och affärer. Det här var fokus under Lindholmen Software Development Day 2019.

Christopher Price, chef för Ericsson Software Technology, öppnade sin presentation om 5G och förklarade varför öppen källkod förenklar innovation genom att bekräfta årets tema:

- Enkelhet driver innovation. Det är konsten att göra saker bra, sade Christopher Price.

Ericsson ligger för närvarande i framkant när det gäller utvecklingen av den nya 5G-tekniken. Med 5G kommer slutanvändarna att få snabbare och stabilare mobilt bredband med högre datamängd, vilket uppenbarligen är bra för konsumenterna, men 5G ger även andra möjligheter. Med 5G går det att utveckla nya lösningar inom transport, logistik, tillverkning, autonom robotik, fjärroperationer och smart övervakning, för att bara ge några exempel. Kontroll och tillförlitlighet i realtid kommer att förbättras avsevärt.

En nyckelfaktor för att detta ska lyckas är öppen källkod. Enligt Ericsson är det här det bästa sättet att gå framåt och skapa liv i ny teknik.

- 5G måste vara öppet. 5G måste vara tillgängligt, förklarade Christopher Price.

Spotify - ett enormt, men enkelt system

Ett företag som har vuxit till en jätte under de senaste åren är Spotify. Niklas Gustafsson är deras Chief Architect och han berättade hur de arbetar i deras enorma system. Han visade en karta med ett stort antal prickar som alla var sammankopplade, och han förklarade att deras 280 utvecklingsteam, bestående av 1 500 ingenjörer, bygger samma system. Men de gör det i sina egna universum.

För Spotify har frikopplingen varit vägen framåt. Det gör att de kan utvecklas på ett enkelt sätt, samtidigt som deras system växer i storlek.

- Vi vet inte ens hur många tjänster vi har, sa Niklas Gustafsson, och fortsatte:
- En av de stora sakerna som händer är att man förlorar helhetssynen.

Deras mikrouniversum bidrar alla till ett sammankopplat system, vilket gör att det går snabbt att både implementera nya tjänster och rätta till problem. Genom att arbeta på det här sättet kan man hantera utmaningar, alla kan fokusera på det egna arbetet och ingen hänsyn behöver tas till andra universum när man vill lägga till nya saker. De kan faktiskt ha så många som över 600 distributioner per dag, där de flesta inte behöver någon samordning.

Jämlikhet och rättvisa - det ska vara enkelt

Två aspekter av enkelhet inom teknik och innovation rör jämlikhet och rättvisa. Detta framhölls av Anna Kazakova Lindegren, Data Scientist på IBM och ordförande för PyCon Sweden och Malin Frithiofsson, chef för Community Management på Chalmers Ventures och medgrundare av Alterity think tank.

Anna Kazakova använde den ökända rekryteringen hos Amazon som exempel där deras maskininlärningsverktyg lärde sig att identifiera och sätta lägre betyg på kvinnor under rekryteringsprocessen. När detta upptäcktes fick Amazon betala ett högt pris. De blev utskämda och ifrågasatta vilket ledde till att bolaget sjönk på börsen och varumärket tappade i värde.

Att lära AI att vara rättvis i dessa frågor kräver mycket mätvärden, men det går att göra:

- Du kan ställa in den på rätt sätt och lära maskinen att sluta definiera människor som privilegierade och underprivilegierade, sa Anna Kazakova Lindegren och pekade på olika verktyg som IBM:s AI Fairness 360 och Watson OpenScale.

Med hjälp av dessa verktyg blir rättvisa en del av innovationen. Kvalitet är en annan faktor som också ska ha en central plats vid innovation.

 

Malin Frithiofsson talade om bristen på kvinnor och ett kvinnligt perspektiv inom teknikbranschen och vid innovation. Det finns många exempel på där kvinnor lämnas utanför processen: röstigenkänning är vanligtvis optimerad för män, kvinnliga kraschdockor är bara mindre kopior av de manliga och det finns konversationsverktyg som inte känner igen ordet ”abort” utan tolkar det som att man är intresserad av prostituerade.

- Det handlar inte om att det inte finns kompetenta kvinnor, utan det är ett kulturellt problem. Sättet som vi pratar om teknik leder till många kvinnor inte är intresserade. Det är ett bekvämt sätt att säga det på. Kvinnor lämnar faktiskt teknikindustrin. 42 % kommer att lämna inom fem år och en av två kvinnor som studerar datavetenskap slutar under sin första termin. Att styra fler kvinnor mot teknik kommer inte att lösa problemet, sa Malin Frithiofsson och fortsatte:

- Undersök istället ditt syfte och anpassa dina mål. Team som har mångfald är mer innovativa och smartare. Men om det är det enda skälet till att ni arbetar med mångfald, då tror jag att ni kommer att misslyckas.

Det är möjligt att få kvinnor att stanna i branschen, men det kommer att vara dyrt för vissa eftersom många företag har en större festbudget än mångfaldsbudget. Men det här måste ske enligt Malin Frithiofsson:

- Jämställdhet inom teknik är en demokratifråga. Teknik är inte längre ett alternativ och människorna bakom den väljs inte i en demokratisk process. Det innebär att dessa människor som arbetar med innovation har ett enormt ansvar. Kvinnor behövs i branschen, inte minst för att se till att de män som uppvisar ett trångsynt beteende eller som fortfarande saknar det kvinnliga perspektivet inte får arbeta ensamma med de viktiga tekniska processerna.

Enkelhet genom både enkel och avancerad teknik 

Enkelhet kan finnas i olika former. En är en ganska lågteknologisk version, som kameror. Hanna Maurin Söderholm, Assistant Program Manager för Prehospital ICT Arena, PICTA, var en av presentatörerna som gav oss lite kunskap om detta ämne.

Genom att implementera videosupport i ambulanser kan experter på sjukhuset ge specialistvård till patienter som drabbats av stroke mycket snabbare. De har överbryggat kompetensgapet, bekämpat brister i IT-system och skapat ett livräddande system som fungerar på ett enkelt sätt.

I den andra änden av spektrumet hittar vi ett nytt chip, U3-chipet i Apples smartphones. Detta chip möjliggör väsentligt förbättrad GPS-spårning, större navigeringsmöjligheter och gör att din telefon känner av åt vilket håll du är riktad. Det kan också hålla reda på dina objekt genom icke-spårbara taggar och bygga AR/VR-kartor i inomhusutrymmen. Det innebär mycket bättre tjänster om du är villig att spåras.

Det här var bara några av höjdpunkterna vid Lindholmen Software Development Day och vi ser fram emot att träffa dig igen nästa år!