Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Lindholmenföretag vann valet

i4senseDen som följde den svenska valrörelsen i TV4 kunde inte missa hur programledaren Peter Jidhe illustrerade politiska skeenden med hjälp av en stor pekskärm. Mindre känt är att det var det Lindholmenbaserade teknikbolaget i4Sense som utvecklat tekniken. En skärm från i4sense utvecklas just nu, för att placeras på gågatan i Lindholmen Science Parks huvudbyggnad.Fem frågor till vd för i4sense, Mikael Borenholts:


Hur har tittarna lagt märke till företaget och er teknik i samband med valprogrammen i tv?
– Som tittarna har kunnat se har programledaren som använt vår pekskärmsteknik kunnat integrera med skärmen genom att peka på den, säger vd Mikael Borenholts. Det speciella är att den kan känna av flera touchpunkter samtidigt, vilket göra att programledaren kan zooma in och flytta bilder. 

Har ni fått några reaktioner från tittarna?
– Det som vi hunnit skanna av hittills visar tydligt att vår teknik hamnat i blickfånget. Många menar att tekniken ger litet framtidskänsla, litet ”space age technology”, ungefär som i filmen Minority Report.

Vem eller vilka är det som har utvecklat tekniken?
– Det är grundarna till I4sense, Lars Englund och Fredrik Stål, två killar i 30-årsåldern med ursprung i Chalmers tekniska högskola. Företaget ingår i Chalmers Innovations inkubator.

Vad är det för speciellt med tekniken?
– Vi är ett specialistföretag inom interaktiv displayteknik vilket gör att man kan peka och kommunicera med innehållet på skärmen, och där möjligheterna i princip är obegränsade. Tekniken är stabil och bygger på både hård- och mjukvara. Mig veterligen används den inte av andra företag. 

Så man kan säga att den funkar som en stor Iphone?
– Ja, det skulle man kunna säga. Är man van vid touchskärmar känner man sig hemma direkt. Vår uppgift är att skapa intuitiva lösningar så att ett barn ska kunna använda skärmen direkt. I princip kan vi göra vilket glasyta som helst i vilket format som helst till en pekskärm.

Har ni några andra kunder än tv?
– Vi har ett brett spektrum av kunder, speciellt inom mässor och andra event, där man med hjälp av stora skärmar med unikt innehåll vill skapa stor genomslagskraft genom att etablera god kontakt med kunder och publik.