Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Ministern invigde simulator på Lindholmen

- Man måste vara beredd på förändringar, tänka framåt och ta vara på kunskap och teknik. Om alla bara visste vad vatten kan föra fram när det gäller tillväxt och jobbpotential. Det sa infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd under sitt besök på Lindholmen Science Park igår.

Ministern var på plats för att officiellt namnge Chalmers nya DP-simulator. Dynamisk positionering, DP, är ett system för att hålla kvar ett fartyg i position i förhållande till en fast eller rörlig punkt. Det används allt mer för att kunna genomföra avancerade operationer under längre tid, där det ställs krav på hög noggrannhet.

Från början användes DP framförallt när man skulle borra efter olja. Idag används det även inom vindkraftsindustrin och för att lägga gasledningar, men det kan också användas av passagerarfartyg. Det kan till exempel handla om att inte behöva sätta ner ankaret i känsliga korallrev, utan att istället kunna förlita sig på DP-systemet.

Utrustning i världsklass

Även Chalmers prorektor Mats Viberg var på plats under ceremonin. Han pekade på vikten av att göra Chalmers studenter anställningsbara i hela världen.
– Detta är framförallt märkbart inom sjöfartnäringen. Vi ska bedriva utbildning i världsklass, och nu har vi även utrustning i världsklass, sa Mats Viberg. 

Läs hela artikeln på chalmers.se