Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

MobilityXlab lyfter framtidens innovationer med Future Mobility Awards

Framtidens innovatörer inom mobilitet har blivit utsedda. MobilityXlabs Future Mobility Awards lanserades för att uppmärksamma och hedra startups och scaleups över hela världen som har gjort skillnad för framtidens mobilitet. Årets vinnare är Enervibe, Reality AI, Teraloop och SiaSearch.
Vinnarna från SiaSearch tar emot MobilityXlabs Future Mobility Awards.

MobilityXlab, en samverkansplattform för mobilitets- och transportlösningar, avslöjade idag vinnarna av det första MobilityXlab Future Mobility Awards. Priset är framtaget i samarbete med MathWorks, en USA-baserad utvecklare av mjukvara för forskare och ingenjörer, och är ett erkännande till startups och scaleups som arbetar för att förändra transport- och mobilitetsbranschen. Priset utgörs av 2000 USD, samt exklusiva coaching-sessioner med olika experter inom industrin.

Här laddar du ner högupplöst bild på vinnarna från prisceremonin

Vinnarna inom de fyra kategorierna är: 

Vinnarna tog idag emot sina priser under en ceremoni som arrangerats av MobilityXlab. Prisceremonin innehöll intervjuer med domarna, presentationer från de nominerade och självklart firades vinnarna av det första Future Mobility Awards.

– Det är en stor ära att vara en av vinnarna av det första MobilityXlab Future Mobility Awards. Vi är säkra på att detta pris ger ett enormt värde för oss som startup. Genom att synas i detta sammanhang kan vi få chansen att jobba med större företag inom industrin says Uriel Eldan, VP Business Development SiaSearch. 

– Vi är imponerade av alla startups som ansökt till Future Mobility Awards och speciellt våra vinnare. Var och en av dem har bidragit med avgörande förändringar inom sina respektive områden, vilket inte bara är viktigt utan nödvändigt för vår framtida utveckling, säger Anna Westerberg, Senior Vice President på Volvo Group Connected Solutions och en av domarna.

Mängden ansökningar, bredden på dem och företagen själva är imponerande. MobilityXlab tog emot ansökningar från 18 olika länder spridda över sex olika världsdelar. Inom varje kategori har domarna letat efter ett startup eller scaleup som genom innovation och möjliggörande av utveckling kan förändra framtidens mobilitet.

FAKTA
Future Mobility Awards vinnare

Vinnare i kategorin hållbarhet: Teraloop, Finland
Teraloop är en hållbarhetsdriven startup som utvecklar skalbar kinetisk energilagring för att optimera produktion, distribution och förbrukning av elkraft. Inom mobilitetssektorn levererar Teraloops innovativa svänghjulslösning effektiv och kraftfull energilagring för att hjälpa till att lösa infrastrukturproblem som hämmar den globala upptagningen av elbilar. Genom implementeringen av Teraloops lösning kan dyra infrastrukturlösningar som behövs för att ladda elbilar undvikas, vilket gör elbilsladdningen möjlig även på avlägsna platser. Genom att öka laddningens tillgänglighet och bekvämlighet kommer fler förare att övertygas om att byta till elbilar.

Vinnare i kategorin AI för säkerhet: Reality AI, USA
Autonoma avkänningsmetoder för olika fordon är traditionellt sett väldigt fokuserat på det visuella. Även de avkänningsmetoder som inte är fokuserade på det visuella brukar förlita sig på datorsynstekniker. Men det finns flera andra sinnen som mänskliga förare förlitar sig på när de kör. De hör till exempel ljud från bilen, vägen och omgivningen. De känner hur bilen rör sig. Att bilen gnisslar eller guppar ger oftast en initial antydan på att något är fel. Reality AI tar med alla dessa andra sinnen i beräkningen. Reality AI:s bildetekterings- och lokaliseringslösning ger fordon en “känsla av hörsel” genom att möjliggöra applikationer för det du inte ser, till exempel runt hörn eller blinda korsningar med ljud, eller identifiera närliggande utryckningsfordon och deras rörelseriktning vilket i sin tur möjliggör för föraren (mänsklig eller autonom) att sakta ner om det behövs. 

Vinnare i kategorin konnektivitet: Enervibe, Israel
Sedan 2018 arbetar Enervibe med att utveckla KEH-enheter (generatorer för rörelseenergi) och strömhanteringskretsar som omvandlar mekanisk energi i omgivningen till likström.
KEH möjliggör lösningar och applikationer från olika branscher, och Enervibe använder sin spetskompetens för att utveckla ett omfattande däckövervakningssystem baserat på sin egenutvecklade självdrivna multisensormodul i däcket. 

Vinnare i kategorin virtuell utveckling: SiaSearch, Tyskland
De flesta mobilitetsföretag kommer att fördröja eller inte lyckas distribuera viktiga maskininlärningsbaserade funktioner för automatiserad körning eftersom upp till 75% av den viktigaste tekniska tiden spenderas på manuell och repetitiv sökning, urval och förståelse av rå sensordata. SiaSearch introducerar programmatisk extraherade metadata och en ny databas för att möjliggöra fullständig semantisk sökning på massiva datasjöar och strömmande data. SiaSearch erbjuder snabb, kontextuell datatillgång och djupgående förståelse för att bygga bättre modeller på kortare tid. 

Samtliga nominerade till Future Mobility Awards: 

Hållbarhet: Celcibus, Sweden & Teraloop, Finland (Vinnare)

AI för säkerhet: SafeMode, Israel & Reality AI, USA (Vinnare)

Konnektivitet: CloudBackend, Sweden & Enervibe, Israel (Vinnare)

Virtuell utveckling: CEMWorks, Canada & SiaSearch, Germany (Vinnare)

 

Läs mer på på MobilityXlab om Future Mobility Awards