Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Nominera till Stora Teknikpriset 2010!

Ny Teknik VinnovaNy Teknik och VINNOVA delar för sjätte gången ut Stora Teknikpriset, Sveriges största pris för teknikutveckling inom industrin. Vem tar hem årets prischeck på 300 000 kronor? Du är välkommen att nominera en person eller en grupp som ligger bakom ett tekniksteg eller ett tekniskt genombrott som bidragit till företagets lönsamhet.De inskickade bidragen granskas av ämneskunniga experter och de bästa förslagen presenteras sedan för en kvalificerad jury. Juryn nominerar tre kandidater och utser vinnaren. Alla tre hyllas och prisas under festliga former den 26 oktober. Juryn delar, förutom de 300 000 kronor som går till vinnaren, dessutom ut två tröstpris på 50 000 kronor vardera.

Det är enkelt att nominera: gå in på www.storateknikpriset.se och fyll i ett kort formulär. Här finns också all information om priset, tidigare vinnare och tävlingskriterierna. Vi tar gärna emot flera nomineringar, men vi vill bara ha en på varje formulär. Bidragen ska vara insända senast den 31 augusti.

Tidigare vinnare är Lars Tegnelius, linjechef på Scania, som lett utvecklingen av en dieselmotor för tunga lastbilar som klarar framtida stränga avgaskrav utan efterbehandling av kväveoxid och partiklar. Lars Liljeryd och hans kolleger på Coding Technologies fick priset 2006 för en unik komprimeringsteknik som bland annat gör det möjligt att lyssna på musik i mobiltelefon, tekniken har blivit världsstandard och företaget såldes året efter till Dolby för 1,6 miljarder kronor. 2007 gick priset till Torbjörn Sandström, hjärnan bakom Micronics världsunika laserritare. 2008 var det fem kraftkarlar på ABB i Ludvika som prisades för att de lyckades höja spänningen och på så sätt minska förlusterna när högspänd likström, HVDC, överförs med stora effekter. Förra året var det två ingenjörer på Ericsson i Kista, Stefan Parkvall och Erik Dahlman, som fick ta emot Sveriges största teknikpris för utvecklingen av turbo 3G. Hspa-tekniken har blivit en internationell supersuccé och en världsstandard. Med hjälp av ny programvara höjdes hastigheten i näten upp till hundra gånger.

Alla frågor om priset besvaras av Lars Nilsson, lars.nilsson@nyteknik.se