Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Nu ska vätgas testas i vinterklimat

I början av februari invigdes i Arjeplog Sveriges nordligaste tankstation för vätgas. Under åren har antalet fordonstillverkare som önskar testa gasdrivna fordon i kallt klimat ökat stadigt. Lindholmen Science Parks nationella program, Test Site Sweden, är en av parterna som gjort det möjlighet att få tillstånd en tankstation i Norrland för alternativa drivmedel.


-Vi vill vara tidigt ute i världen med att tillhandahålla tankning av vätgas och därmed utveckla och stärka den världsledande testmiljö för vinterprovning av fordon som finns i norra Sverige, säger Peter Öhman, projektledare vid Test Site Sweden på Lindholmen Science Park i Göteborg.


Ett flertal biltillverkare kan redan idag visa upp vätgasdrivna elbilar som har en prestanda minst lika god som en konventionell bil med förbränningsmotor. År 2015 kommer hundratusentals av dessa bränslecellsbilar att rulla ut på marknaden, enligt några av de större biltillverkarna. De behöver nu eliminera alla tvivel på hur bränsleceller fungerar i kyla och vinterklimat, vilket gör testarenan i norra Sverige mycket attraktiv.


– Tillsammans med Näringslivsbolaget Argentis i Arjeplog och CASTT vid Luleå tekniska universitet utreder vi möjligheterna att vidareutveckla tankstationen till en multibränsletankstation som även skall klara vätgas vid högre tryck samt fordonsgas (CNG), säger Peter Öhman.


Det danska företaget H2Logic har levererat tankstationen som är mobil. Det finns också planer på en permanent lösning inom en snar framtid. Stationen hyrs och driftas av Anders "Fixarn" Wikström. Övriga aktörer som medverkat till att få tankstationen på plats är Arjeplogs kommun och Vätgas Sverige.