Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Nu startar linje 55 med utsläppsfria elbussar

Framtidens kollektivtrafik rullar nu i Göteborg! Idag är det trafikstart för Göteborgs första elektriska busslinje, som går mellan Lindholmen Science Park och Johanneberg Science Park. Bussarna är tysta och utsläppsfria, och drivs på el från vind- och vattenkraft. Busslinjen är en av de modernaste i världen, och låter passagerarna ladda mobilen ombord och kliva av och på bussen inomhus.

Idag blir bussar helt drivna på förnybar el en del av kollektivtrafiken i Göteborg. Busslinje 55 kommer att trafikeras av tre helt eldrivna bussar och sju elhybridbussar, samtliga från Volvo Bussar. Bussarna trafikerar sträckan från Johanneberg till Lindholmen, och passagerarna kan både ladda mobilen och surfa via bussens eget wifi-nätverk ombord.

Fordonen är utrustade med batterier som snabbladdas med förnybar el vid ändhållplatserna. Ändhållplatsen på Lindholmen är inomhus, något som är möjligt tack vare att bussarna är tysta och utsläppsfria.

Linjen är ett resultat av samarbetet ElectriCity. Lindholmen Science Park deltar i projektet genom att vara med och skapa en plattform för att ta fram nya lösningar för framtidens hållbara och attraktiva kollektivtrafik. Förutom själva bussarna, omfattar ElectriCity även att ta fram och testa nya hållplatslösningar, trafikledningssystem, säkerhetskoncept och energiförsörjning. Eldriften sätter inte bara Göteborg på kartan vad gäller hållbara och innovativa lösningar för kollektivtrafiken - den nya busslinjen öppnar också nya möjligheter för hur städer och tätorter planeras.

– ElectriCity och linje 55 är ett konkret bevis på hur Göteborgs Stad utvecklas med inriktning på att skapa en tätare, mer hållbar och öppen stad med attraktiva stadsmiljöer och ett rikt stadsliv. Projektet är dessutom ett bevis på vår ambition och strategi att attrahera kompetens och investeringar som stärker möjligheterna att minska klimatpåverkan. Vi får också möjlighet att vidareutveckla samspelet mellan myndigheter, industri och akademi, säger Anneli Hulthén (s) kommunstyrelsens ordförande.

Förhoppningen är att samarbetsprojektet ska locka fler att resa kollektivt, och samtidigt förena miljönytta med ekonomisk utveckling.

Se filmen om den nya busslinjen

Läs mer om projektet ElectriCity

Tidtabell för linje 55 hittar du här

Lyssna på Ekots inslag om hur elbussar kan ändra stadsbilden