Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Prisas för sin kamp för haven

Kronprinsessan Viktoria och pristagarna
Det var fullsatt i konferenshallen i Lindholmen Science park i går kväll. Kronprinsessan Victoria satt på första bänk intill de två pristagarna Ken Sherman och Randall Araus.Några rader längre bak satt miljökonsulten Bill Romanus från företaget Ekosofia. För honom och alla andra som arbetar med miljöfrågor är detta en stor kväll.
- Priset har fått en global betydelse men det är även viktigt lokalt för alla som jobbar för miljön. Många miljösamordnare sitter ensamma på sina företag och det här blir ett tillfälle för dem att få lite fokus på sig och träffa kollegor, säger han.

Årets tema för priset är havet. De båda pristagarna har på olika sätt bidragit till att öka förutsättningarna för en hållbar utveckling av havsmiljön.

En av kvällens talare var författaren och EU-parlamentarikern Isabella Lövin som främst arbetar med fiskeripolitik.
- Jag tror att fisket är den viktigaste frågan att jobba med på den här planeten just nu, säger hon och påminner publiken om att haven mycket snart skulle vara utfiskade om inget gjordes för att vända utvecklingen.

Men något görs och det finns hopp. Kvällens pristagare, som flera gånger under prisceremonin kallas hjältar, har lagt stora delar av sina liv på att arbeta för en framtid med friska hav.

Efter flera tal avslutades ceremonin med att Kronprinsessan Victoria delade ut Göteborgspriset för hållbar utveckling som förutom äran och en klotformad silverskulptur ger de två pristagarna en halv miljon kronor vardera.

Bild: Björn Larsson Rosvall

Läs mer på gp.se