Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Regeringen miljardsatsar på testcentrum för elfordon på Lindholmen

Dagens Industri skriver om att regeringen är beredd att satsa upp till en miljard kronor de närmaste sex åren på ett nytt nationellt testcentrum för elfordon. Villkoret är att industrin går in med lika mycket. Anläggningen, där huvuddelen hamnar på Lindholmen Science Park i Göteborg, kan vara igång redan nästa år.
Foto: Anders Wiklund/TT

Planerna på att staten, lärosäten och fordonstillverkarna tillsammans ska se till att Sverige får en testanläggning för elektrifiering i fordonsbranschen presenterades i maj.

På tisdagen var näringsministern Mikael Damberg (S) tillbaka i Göteborg, nu med pengalöften från budgeten. Nästa år avsätts 180 miljoner kronor för elektrifiering av fordonsflottan och biogas. De pengarna ingår i den miljö- och klimatsatsning på 5 miljarder kronor som regeringen redan har presenterat.

-När vi summerar den här satsningen måste vi se att industrin tar sin del av ansvaret. Min målbild är att industrin bidrar med 50 procent och staten med 50 procent. Vi har kommit längst i diskussionerna om testbädden för elektrifiering så det är den som ligger närmast, säger Mikael Damberg.

Den statliga forskningsorganisationen Rise, med huvudkontor i Göteborg, och Chalmers tekniska högskola i Göteborg kommer att äga anläggningen gemensamt. Lokaliseringen för ett fullskalelabb blir på Lindholmen i Göteborg. Inte så konstigt med tanke på närheten till flera bolag i branschen som AB Volvo, Volvo Cars och Geelys utvecklingsbolag Cevt .

Läs hela artikeln i Dagens Industri

Läs om satsningen i Göteborgs-Posten

Läs även Ann-Sofie Hermanssons (Kommunstyrelsens Ordförande i Göteborg) blogg