Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Skandinaviskt kluster för filmproduktion byggs upp på Lindholmen i Göteborg

Paul Blomgren-Vi har bara börjat. Vi ska bygga upp ett skandinaviskt filmcenter i Göteborg. Det säger Paul Blomgren, VD för Göteborgsföretaget Camera Center som fick den åtråvärda utmärkelsen Årets Äventyrare 2010 av Business Region Göteborg. 

Det tre år gamla företaget har redan ett tiotal fast anställda och en omsättning på uppåt 15 mkr. Camera Center hyr ut inspelningsutrustning till professionella kunder men är också motorn i det nya kluster för filmproduktion som byggs upp i Gothenburg Film Studios i Lindholmen Science Park. 

Ligger i framkant teknologiskt
Företaget Camera Center, som fick utmärkelsen Årets Äventyrare för sin kreativa och banbrytande affärsidé, hyr ut inspelningsutrustning med den allra senaste digitala tekniken och är idag det dominerande företaget i branschen i Västsverige. Kunderna är produktionsbolag för spelfilm, reklam och TV-program och företaget hyr ut kameror, ljussättning, fordon och nu också studioyta i lokalerna i Lindholmen.
– Vi konkurrerar med bästa service och vi ligger i framkant i den teknologiska utvecklingen, säger Paul Blomgren. 

En tuff bransch
De senaste årens lågkonjunktur har stärkt konkurrensen som idag är stenhård. Det har skett en snabb centralisering då många små företag har köpts upp. Reklamproduktionen har gått på lågvarv de senaste åren inte minst när det gäller rörliga bilder.
– Det är en tuff bransch och det är svårt att vara lönsam. Priserna är otroligt pressade, säger Paul Blomgren.

Beredda att ta internationella uppdrag
Företagets ambition är att bli den viktigaste leverantören till filmbranschen i Västsverige. Genom etableringen i Lindholmen och grundandet av Gothenburg Film Studios har man nått det första målet. Det är en självpåtagen roll som man tagit för att bygga ett kluster av filmarbetare och företag i branschen. Idag verkar ett 30-tal bolag inom filmklustret Gothenburg Film Studios. Det är en filmindustriell självförsörjande enhet som kan ta på sig hela ansvaret för produktion av film och rörliga bilder.
– Vi har bara börjat. Vi jobbar nu mot att uppnå en stark position i Skandinavien och vi tar även in internationella uppdrag. Nästa spännande steg handlar om det som kallas Cross- och Transmedia, där vi inom Lindholmen Science Park tittar på hur en historia eller upplevelse bäst kan kommuniceras till sin målgrupp på en mängd olika plattformar, i många olika former, säger Paul Blomgren.