Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Smart pendling på Norconsult

Cykel och bilMed rätt förutsättningar kan en rescoach på jobbet bli en lyckad satsning och antalet bilresor minska markant. Det som krävs är ett starkt stöd från ledningen och en geografiskt samlad arbetsplats. Det visar en utvärdering av rescoach-projektet, som bland annat utförts hos Norconsult på Lindholmen.


I mars förra året drog projektet "Rescoach på jobbet" i gång på fem arbetsplatser i Göteborg, både privata företag och några stadsdelsförvaltningar. Tanken var att använda gruppens dynamik för att öka deltagarnas motivation att ändra sina resvanor till det bättre.

Bra resultat på Norconsult

Den arbetsplats där det fungerade allra bäst var företaget Norconsult som har sitt kontor på Lindholmen. Där minskade deltagarnas bilresor med 44 procent, enligt vad de själva har rapporterat in till en resedagbok.
− På Norconsult fanns de bästa förutsättningarna. Dels har deltagarna en geografisk närhet till varandra, de är tillräckligt många och de träffas regelbundet i vardagen. Då får gruppdynamiken effekt, säger Petter Kjellgren, projektledare på Göteborgs Stads trafikkontor.

Viktigt med engagerad ledning
Dessutom var företagets ledning engagerade i projektet.
− Ledningen måste uppmärksamma projektet, gärna göra rescoacherna och deltagarna till "arbetsplatsens hjältar", om det ska fungera, säger Petter Kjellgren.

"Rescoach på jobbet" är en del av trafikkontorets arbete med Nya vägvanor. Förutom Norconsult deltog även Bräcke Diakoni, Ramböll, SDF Centrum och SDF Örgryte.


Läs mer här