Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Svensk kraftsamling för smarta städer, hållbara transporter och framtidens jobb

VINNOVA har idag beviljat medel för en etableringsfas av det strategiska innovationsprogrammet ”Automated Transport System”. Lindholmen Science Park är värd för satsningen som omfattar och stöttas av stora delar av Sveriges Telekom- och fordonsindustri, berörda myndigheter, tekniska universitet och Sveriges två största städer.

Framtidens fordon behöver inga förare. Avancerad teknik och helt nya lösningar gör att fordon kommer att kunna föras fram på ett säkert, effektivt och miljövänligt sätt. Den stora utmaningen ligger i att integrera de redan utvecklade tekniska lösningarna med varandra och implementera dem. Det handlar om ett komplext samspel mellan stadsplanering och infrastrukturutbyggnad, om användning av smarta it- och kommunikationslösningar, som fungerar tillsammans med framtidens fordon.

– Vi står inför ett paradigmskifte av stora mått. Nu förändras alla förutsättningar, säger Catharina Elmsäter-Svärd, tillträdande ordförande i det strategiska innovationsprogrammet. Sverige har ett gyllene läge. Vi har världsledande industrier, starka universitet, framsynta myndigheter och framförallt vår erkända förmåga till samverkan. Därför har vi nu inom ramen för detta forskningsprogram samlat den främsta expertisen för att lösa dessa utmaningar.

– Tekniken är tillräckligt mogen och behoven att hantera den fortsatta urbaniseringen med trängsel, trafiksäkerhet och hållbarhet med ett växande mänskliga behov av mobilitet för både gods och människor är större än någonsin, säger Niklas Wahlberg, VD Lindholmen Science Park. Programmet kan leda till att helt nya tjänster utvecklas, och att nya företag startas. Här sker en unik sammankoppling av den svenska fordonsindustrin och telekomindustrin. Här finns en betydande potential.

För mer information kontakta:
Niklas Wahlberg, VD Lindholmen Science Park, på telefon 031-7647060 eller via epost niklas.wahlberg@lindholmen.se

Jan Hellåker, Programansvarig Lindholmen Science Park, på telefon 0727-107037, eller via epost jan.hellaker@lindholmen.se

Catharina Elmsäter-Svärd, tillträdande Ordförande inom programmet för framtidens uppkopplade transportsystem. Telefon 0727-432895, eller via epost catharina.elmsater.svard@gmail.com

 

Följ oss på Mynewsdesk så får du våra pressmeddelanden direkt till din mail.
mynewsdesk_0.png