Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Svensk resetjänst får internationell utmärkelse för innovation

OECD:s International Transport Forum ger resetjänsten UbiGo utmärkelsen Promising Innovation. Priset kommer att delas ut vid transportministermötet i Leipzig den 28 maj. Resetjänsten UbiGo har utvecklats och framgångsrikt testats inom projektet Go:smart vid Lindholmen Science Park tillsammans med ett dussintal parter från näringsliv, akademi och offentlig sektor.

– Fantastiskt kul. Vi stack ut huvudet ordentligt genom att testa något på riktigt, med riktiga hushåll som betalade med egna pengar. De litade på att vi skulle se till att deras vardag fungerade utan egen bil. Tack vare det fick vi också bekräftat att affärsidén fungerade och att tjänsten upplevdes positivt, säger Ingemar Moen, projektledare på Closer vid Lindholmen Science Park.

Projektet Go:smart utvecklade och testade en innovativ resetjänst som gör det lättare att resa hållbart i storstäder. Under ett halvår prenumererade 70 betalande hushåll i Göteborg på UbiGo, en tjänst för vardagsresor. UbiGo samlar kollektivtrafik, bilpool, hyrbil, taxi och cykelpool i ett abonnemang som alla i hushållet kan använda via en app i mobilen.

– Vi försöker kombinera stora städers behov av att minska biltrafiken med hushållens och företagens behov av att klara vardagen på ett enkelt sätt. Då måste man börja med att erbjuda något som är minst lika bra. Nu hoppas vi kunna få igång UbiGo i fler städer, och även att kunna återstarta här i Göteborg, säger Hans Arby, en av initiativtagarna och vd för UbiGo Innovation.

Det som kallas Mobility as a Service har blivit en trend internationellt. På flera platser runt om i världen finns mer eller mindre integrerade tjänster som erbjuder alternativ till bilägande, men ingen har hittills drivit det så långt som projektet Go:smart.

Enligt den utvärdering som Chalmers tekniska högskola genomförde var hushållen som testade tjänsten väldigt positiva. Inget av hushållen hoppade av testet och 80 procent ville fortsätta använda tjänsten, framförallt för att den gjorde vardagsresandet enklare.

International Transport Forum motiverar sitt val med att UbiGo sätter kundens behov i centrum med sitt koncept för att minska användningen av bil och lyfter fram dess potential för spridning.

För mer information, kontakta
Ingemar Moen, projektledare, Closer vid Lindholmen Science Park, på telefon 031-764 70 31 eller e-post ingemar.moen@lindholmen.se

Hans Arby, vd, UbiGo Innovation, på telefon 070-515 55 99 eller e-post hans@arby.se

Simon Ungman, pressansvarig, Lindholmen Science Park, på telefon 031-764 70 21 eller via e-post simon.ungman@lindholmen.se

Läs mer om projektet Go:smart »

Läs mer om tjänsten UbiGo »

Video: Så funkar UbiGo »

The Promising Innovation in Transport Award is offered by the International Transport Forum at the OECD, an intergovernmental organisation for the transport sector with 54 member countries. It will be presented on 28 May in Leipzig, Germany, during the 2015 Summit of transport ministers.

Läs mer i pressmeddelandet från OECD:s International Transport Forum »

 

Följ oss på Mynewsdesk så får du våra pressmeddelanden direkt till din mail.
mynewsdesk_0.png