Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Sverige tar täten i konvojkörning

Starkt lagarbete kan lösa knutar på vägarna. Det står klart sedan tre svenska lag placerade sig i topp, direkt bakom segraren, i Europas första tävling i kooperativ körning. SAFER som är ett nationellt kompetenscentrum för fordons- och trafiksäkerhet i Lindholmen Science Park, koordinerar all samverkan genom projektet CoACT.

Förra veckan avgjordes den första tävlingen där bilar och lastbilar från olika länder, med skiftande tekniklösningar, ställdes mot varandra i den holländska tävlingen, kallad Grand Cooperative Driving Challenge (GCDC).

Framtidens vägtrafik kräver effektivare, säkrare och snålare körning. En sätt är att smarta fordon i konvoj kommunicerar för att hålla avstånd, undvika onödiga inbromsningar och välja klokaste väg med hänsyn till trafikläget.

– Sverige har ett fantastiskt kunnande inom trådlös kommunikation, trafiksäkerhet och kooperativa trafiksystem, och dessutom ett väl fungerande samarbete mellan industri och akademi, säger Jonas Didoff från SAFER, som är projektledare för den samlade svenska insatsen.

Läs hela pressmeddelandet>>