Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges största rymddatahackathon – i Göteborg och Luleå i helgen!

torsdag, februari 20, 2020

I helgen den 21-22 februari samlas fler än 100 programmerare, designers och teknikentusiaster från hela landet i Göteborg och Luleå på ett hackaton för att under två dagar tävla om att lösa utmaningar kring satellitdata. Eventet är det första i sitt slag och arrangeras av AI Innovation of Sweden som är ett av de program som drivs av Lindholmen Science Park, tillsammans med rymdinkubatorerna Innovatum Startup och Artic Business Incubator.

– Detta är det första rikstäckande programmeringseventet med rymdfokus som äger rum i Sverige och intresset har varit fantastiskt stort! Syftet är att fler ska få upp ögonen för hur rymddata kan användas, säger Deborah Lygonis, affärsutvecklare vid Innovatum Startup.

Tävling med två utmaningar och satellitdata i fokus

Allt fler smarta tjänster och produkter använder satellitdata. En utmaning som ofta uppstår i analysen av satellitdata är dock moln. Beroende på tid och plats kan moln helt eller delvis täcka bilden och därmed hämma analysen. Utmaningen som eventdeltagarna ställs inför blir därför att utveckla smarta sätt att komma runt problemet.

– Om AI-teknologi kan hjälpa oss att se bakom molnen på satellitbilder kan vi sannolikt lösa samhällsproblem på ett smartare sätt. Hackathons är ett bra sätt för att påskynda användningen av AI och det ska bli enormt spännande att se vilka resultat allt engagemang och entusiasm resulterar i, säger Martin Svensson, Co-Director vid AI Innovation of Sweden

Ca 100 deltagare fördelat på ett trettiotal lag kommer att delta under helgen. Hackatonet är uppbyggt som en tävling där deltagarna ställs inför två utmaningar. Den första handlar om att med hjälp av statistik och andra uppgifter uppskatta storleken på områden som är täckta av moln. Under del två ska de deltagande teamen utveckla ett bra affärscase utifrån sin lösning. 

–Till eventet har rymddatalabbet utvecklat en öppen källkodsplattform där deltagare kommer att få åtkomst till Copernicus data. Plattformen kallas för OpenDataCube (ODC), säger Deborah Lygonis. 

De vinnande lagen utses av en jury bestående av fem experter inom rymddata och affärsutveckling. I vinstpotten ligger prispengar och möjligheten att få sin lösning antagen av Swedish Space Data Lab.

Vinnarna får också möjligheten att presentera sina resultat för AI Innovation of Sweden's partners i syfte att utforska framtida möjligheter och samarbeten. Dessutom får vinnarna en coachingsession för att vidareutveckla affärscaset för den utvecklade lösningen via någon av de två rymdinkubatorerna Artic Business Incubator  i Luleå och Innovatum Startup i Trollhättan.

Läs mer om Space Data Hackaton

 

Om Swedish Space Data Lab
Syftet med the Swedish Space Data Lab är att öka användningen av data från rymden för samhällets och industrins utveckling och för jordklotets bästa. Svenska Rymddatalabbet delfinansieras av Vinnova och koordineras av AI Innovation of Sweden i samverkan med RymdstyrelsenRISE och Luleå Tekniska Universitet. Läs mer om Svenska Rymddatalabbet