Hoppa till huvudinnehåll

Tekniksprånget ger fler kvinnliga ingenjörer

fredag, april 2, 2021

Att stärka Sveriges konkurrenskraft – det är Lindholmen Science Parks vision. En viktig komponent i sammanhanget är tillgången på personer med högre teknisk utbildning och kompetens med så bred mångfald som möjligt. Detta bidrar till en attraktiv och inkluderande arbetsmarknad.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien driver sedan 2012 praktikprogrammet Tekniksprånget för att få fler unga att välja en högre teknisk utbildning och en teknisk karriär. Det har blivit en framgång – siffrorna talar sitt tydliga språk. Över 5000 ungdomar har praktiserat sedan starten och över 50 procent av dessa är unga kvinnor. Efter praktiken studerar nästan alla vidare inom fyra terminer och 76 procent läser högre teknisk utbildning, där hälften är kvinnor.

– Vi är väldigt stolta över att Tekniksprånget gör en märkbar skillnad. Något som känns extra bra är att vi når en stor andel unga kvinnor, en målgrupp som de tekniska högskolorna har haft svårt att nå ut till, säger Helena Gyrulf, verksamhetsansvarig på Tekniksprånget.

Lindholmen Science Park har, med god erfarenhet, erbjudit praktik genom Tekniksprånget.

–Tekniksprånget skapar goda möjligheter för unga att testa på och få intresse för teknikyrken. Det har ökat intresset bland unga kvinnor och även hos unga med funktionsnedsättningar, vilket är väldigt positivt, säger Tord Hermansson, vd Lindholmen Science Park.

Även ett flertal av ägarna till Lindholmen Science Park är engagerade i Tekniksprånget. Några av dessa är AB Volvo, Ericsson och AFRY.

– Det vi gillar med Tekniksprånget är att det visat sig ge mycket goda resultat kring att öka förståelsen och intresset för teknikyrken, för att det betyder mycket för Sverige när det gäller vår framtida konkurrenskraft och för vår förmåga att växa, innovera, produktutveckla, vinna på exportmarknaden. Och där har vi alla ett ansvar, säger Martin Lundstedt, koncernchef, Volvo Group.

Ericssons vd, Börje Ekholm instämmer.

– Vi behöver säkra morgondagens generation ingenjörer och förhoppningsvis så lyckas vi visa hur spännande och intressant det är så att alla här kan tänka sig en karriär inom informations- och teknikområdet.

För AFRY är det ett självklart val att delta i Tekniksprånget.

– Sverige behöver fler ingenjörer för att möta framtida utmaningar. För att inspirera fler ungdomar att välja ingenjörsyrket vill vi på AFRY bjuda in tekniksprångare till oss, säger Jonas Gustavsson, vd på AFRY.

En utmaning som ökat under senare tid är att Tekniksprånget har betydligt fler drivna ungdomar som söker Tekniksprånget än antalet praktikplatser. Pandemin har ökat detta gap ytterligare. Ungdomsarbetslösheten är rekordhög och många unga kämpar med att hitta en meningsfull sysselsättning.

– Det är viktigare än någonsin att tillvara ta ungas nyfikenhet på ingenjörsrollen. Därför arbetar vi hårt med att knyta till oss fler arbetsgivare som vill engagera sig i frågan, säger Helena Gyrulf.

Ansökan till höstens omgång av Tekniksprånget öppnar 16 april, och förväntas attrahera fler sökande än någonsin förut.

– Detta är en möjlighet som jag verkligen hoppas att allt fler arbetsgivare tar tillvara. Vi har själva goda erfarenheter och ser det som en viktig del i vårt uppdrag att bidra till en attraktiv och inkluderande arbetsmarknad, säger Tord Hermansson.

Vill ditt företag engagera sig i Tekniksprånget eller veta mer om verksamheten?
Kontakta Olle Wallin på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)/Tekniksprånget:
olle.wallin@iva.se
0720-701555