Hoppa till huvudinnehåll
conference lunch move company map contacts lindholmen lindholmen 2 travel info

Visualisering i världsklass på Visual Forum

Anders Ynnerman, inledningstalareVisualisering kommer vara ett av framtidens viktigaste verktyg för analys och kommunikation. I en tid av "big data" finns allt större behov av att presentera stora mängder information på ett lättåskådligt sätt - och visualiseringsteknik är verktyget. Visual Forum den 12 november på Lindholmen Science Park visar upp möjligheterna i en gränsöverskridande teknik som finns redan här och nu.

Andreas Göthberg är chef för Kluster- och Branschutveckling på Business Region Göteborg. Han har jobbat i programkommittén för Visual Forum i många år. Här berättar han mer.

Vad är visualisering egentligen?
De flesta känner nog igen sig i uttrycket "en bild säger mer än tusen ord".  Visualisering betyder  att använda bilder för att åskådliggöra något. Visualiseringstekniken gör det möjligt att hantera väldigt komplexa frågor. Genom att visualisera stora mängder information eller data blir det enklare för oss att ta till oss informationen. Det är ett kraftfullt verktyg som är gränsöverskridande. Idag används visualisering inom många branscher, bland annat design, medicinsk teknik och stadsutveckling. Gå gärna in och titta på Min stad på goteborg.se för att se hur man kan gå in och vandra runt i vår stad, se den ur olika perspektiv och som medborgare komma med förslag på var olika byggnader skulle kunna stå.

Varför ska man komma till Visual Forum?
Det är ett sätt att förena "business" med forskning.  Visual Forum är en skandinavisk mötesplats med fokus på visualiseringsteknologins tillämpbarhet och potential. Den har både ett smalt tema för de som är väldigt insatta i de tekniska delarna och ett bredare tema för den som vill se möjligheterna som tekniken kan erbjuda. Jag tycker själv att vi lyckas bra med att hålla rätt nivå på innehållet så att det ska passa målgrupper med olika förkunskaper. Här kommer besökarna få veta mer om hur visualisering kan användas som verktyg för stadsutveckling och medborgardialog, om hur dataspel blivit en motor i det digitala samhället och om visualisering som möjliggörare för industrin.

Vilka står bakom Visual Forum?
Det är Busines Region Göteborg, Interaktiva Institutet, Lindholmen Science Park och Visual Arena som tillsammans står bakom mötesplatsen Visual Forum. Ett konkret resultat av arbetet med att stärka visualieringsområdet är Visual Arena på Lindholmen, som är en neutral samverkansmiljö. Här finns visualiseringsutrustning i världsklass som kan användas som forskningsresurs, eller vid exempelvis stadsutveckling. Det här är exempel på hur vi arbetar med kluster- och branschutveckling. Vi kan gå in som en neutral part och driva utveckling inom ett specifikt område — i detta fall visualisering -  tillsammans med andra parter. När vi kommit en bit på vägen och projektet är självgående är det dags för oss att lämna över. Men i det här fallet betyder det inte att vi släppt visualisering som sådant helt och hållet. Visualisering och "gaming" är fortfarande prioriterade fokusområden inom ramen för vårt arbete inom IT-branschen i Göteborgsregionen.

Anmälan till Visual Forum är öppen till och med 6 november. Läs mer på www.visualforum.se