Hoppa till huvudinnehåll

Lindholmen Science Park i Almedalen

-

Under årets Almedalsvecka bidrar Lindholmen Science Park med en stark uppställning seminarier. Med fokus på tunga elektrifierade lastbilstransporter, grön sjöfart, hållbar e-handel, framtidens mobilitetslösningar, jakten på kolråvara och energisektorn samlar olika program hos oss en mängd experter för att diskutera hur vi kan accelerera viktiga delar av samhällets omställning och samtidigt bygga konkurrenskraft. 

Arrangeras av: 
AI SWEDEN, ASTER, CLOSER, Drive Sweden, Klimatledande Processindustri, Lindholmen Science Park e-Mobility
Bild över Visby med logotyper för program hos Lindholmen Science Park samt för Almedalsveckan. Foto: Michael Odelberth på Unsplash.

Programmen som deltar under Almedalsveckan är CLOSER, e-Mobility, Klimatledande Processindustri, ASTER och AI Sweden. Här nedan samlas alla event som våra program är med och arrangerar, med undantag för ett flertal evenemang som AI Sweden leder. AI Sweden har en egen arena där de utforskar de mest relevanta och framtidsinriktade AI-relaterade frågorna, med ett särskilt fokus på ledarskapets roll i den AI-drivna utvecklingen. Se AI Swedens samtliga evenemang du här. 

24 Juni

Jakten på hållbar kolråvara – en förutsättning för fossilfria produkter

När och var: 24 juni, 8.00-8.45, Svenskt Näringslivs trädgård

Arrangör: Klimatledande Processindustri

För att uppnå en verkligt fossilfri samhällsekonomi räcker det inte att elektrifiera de industriella processerna. Tillverkningen av själva materialen och produkterna kräver ett skifte i kolkälla. I dagsläget utvinns kolatomerna primärt från fossil naturgas och olja, men framtidens lösning ligger i att ersätta dem med biomassa och återvunnet kol från avfall eller koldioxid. Detta seminarium samlar aktörer från kemisektorn, återvinningsföretag, lantbruket och tillverkningsindustrin för att gemensamt utforska vägar fram.

Från tunga transporter till mikromobilitet – den breda omställningen

När och var: 24 juni, 8.30-9.00, Teaterskeppet, Stora matsalen

Arrangör: Sustainable Innovation, Lindholmen Science Park och Linköpings universitet

All transport behöver ställa om och alla delar av sektorn har sina utmaningar. Under detta seminarium tar vi oss an branschen från mikromobilitet till arbetmaskiner och tunga transporter. Vilka utmaningar är gemensamma? Finns strukturella likheter? Seminariet bjuder på en inblick och ett samtal mellan företrädare för den senaste utvecklingen inom omställningen till hållbar mobilitet.

Här kan du följa en livesändning från eventet!

Ellastbilarna står redo – vad krävs av politiken för att de ska bli det självklara valet?

När och var: 24 juni, 9.45-10.30, Teaterskeppet, Stora matsalen

Arrangör: CLOSER och e-Mobility vid Lindholmen Science Park samt Skogsforsk

Inom flera projekt, medfinansierade av FFI, har mängder av lärdomar gjorts om hur ellastbilar kan fungera i verkliga logistikflöden. Ett stort antal ellastbilar har tagits i drift – med goda resultat. Trots det så går utrullningen av ellastbilar långsamt. Vad är det som bromsar utvecklingen och hur skapar vi de bästa förutsättningarna för en hållbar och konkurrenskraftig transportsektor? Näringslivet delar här sina visioner och förslag på åtgärder som kan påskynda omställningen och diskuterar med riksdagspolitiker om vad som kan och behöver göras.

Här kan du följa en livesändning från eventet!

 

Laddat ämne – hur säkerställer vi effekt, där den behövs och när den behövs, för ellastbilar?

Var och när: 24 juni, 11.00-11.45, Teaterskeppet, Stora matsalen

Arrangör: e-Mobility och CLOSER vid Lindholmen Science Park samt Skogsforsk

Elektrifieringen av de tyngsta och längsta lastbilstransporterna ger störst effekt i omställningen. Tekniken finns och fungerar, men var ska fordonen laddas och elen tillföras – i terminal, depå eller publikt? Och vad är samhällets roll i att möjliggöra detta? Här synar vi nuvarande och framtida effektbehov och diskuterar tillsammans med näringsliv och politik om vilka gemensamma utmaningar som måste adresseras, här och nu men också på längre sikt.

Här kan du följa en livesändning från eventet!

 

Vår elektrifieringsresa – så ställer vi om våra tunga transporter

När och var: 24 juni, 12.30-13.15, Teaterskeppet, Stora matsalen

Arrangör: e-Mobility och CLOSER vid Lindholmen Science Park samt Skogsforsk

Elektrifieringen av de tunga lastbilstransporterna är angelägen men ännu är det bara ett fåtal aktörer som kommit långt i omställningen. Så vad är det som gjort att dessa få pionjärer ändå kunnat komma så långt? Får de ihop affären, vilken samverkan krävs och vilka hinder har de upplevt vara störst? Kom och lyssna på Lars Reinholdsson från LBC Frakt och Magnus Sundström från Wibax om hur de har gått före i elektrifieringen av tunga transporter och hur resan fortsätter.

Här kan du följa en livesändning från eventet!

Är AI och hållbarhet vägen till framtidens handel?

När och var: 24 juni, 14.45-15.30, Stora Matsalen, Teaterskeppet

Arrangör: Sustainable innovation, Svensk Handel och ASTER vid Lindholmen Science Park

Världsläget, ändrade vanor och teknik förändrar handeln. Second hand växer snabbt (50 miljarder 2030) och ChatGPT integreras i vardagen. Hur agerar konsument och handlare i denna nya verklighet? Hur ser egentligen framtidens handel ut och vad har vi för goda exempel redan nu när det gäller en mer hållbar handel? Varmt välkomna att lyssna på experter inom retail under två paneldiskussioner arrangerade av Svensk Handel och ASTER.

Här kan du följa en livesändning från eventet!

Kan mobilitetshubbar öka en hållbar användning av mikromobilitet?

När och var: 24 juni, 16.00-16:45, Teaterskeppet, Stora matsalen

Arrangör: Drive Sweden

Hållbar omställning av täta stadsmiljöer är utmanande och skiftet från stora dieselfordon till små elfordon är avgörande. Flottor av elektriska mikrofordon växer snabbt, men om vi ska få säker trafik och attraktiva stadsmiljöer, krävs en ny typ av infrastruktur.

Här kan du följa en livesändning från eventet!

Sjöfarten ställer om – så matchar staten och värdekedjans aktörer branschens behov

När och var: 16.00-16.45, 2030-arenan

Arrangör: Gotlandsbolaget, 2030-sekretariatet och CLOSER vid Lindholmen Science Park

Sjöfarten är en stor energiförbrukare, men delar av branschen kan minimera sina utsläpp redan innan 2030. Vad kan sjöfartens aktörer och drivmedelsbranschen göra för att snabba på sjöfartens omställning – och vad behövs från staten för att matcha branschen behov?

25 Juni

Självreglering eller lagstiftning - så skapar handeln grönare framtid

När och var: 25 juni, 13.00-13.45, Svensk Handels Hus

Arrangör: Svenska Handel och ASTER vid Lindholmen Science Park

Vad är mest effektivt för att driva förändring – självreglering genom kommersiella krafter eller politisk lagstiftning? Med utgångspunkt i Svensk Handels arbete för fossilfria leveranser och andra innovationsprojekt diskuterar vi hur innovation kan bli den starkaste kraften i den gröna omställningen 

Förnybra bränslen till framtidens sjöfart – när är vi i hamn?

När och var: 25 juni, 15.30-16.30, Handelskamrarnas arena

Arrangör: CLOSER vid Lindholmen Science Park

Sverige har mycket goda förutsättningar att producera förnybara bränslen. En satsning på bio- och elektrobränslen ger ökad resiliens, ett minskat importbehov av fossila bränslen och bidrar till transportsektorns klimatomställning. Det ger också stora affärsmöjligheter för den som går först. Här sätter vi fokus på hur detta kan användas inom sjöfarten. 

26 Juni

Västerbotten samarbetar för nästa fas i Sveriges energiomställning

När och var: 11.00-12.00, Region Västerbottens arena

Arrangör: Region Västerbotten och CLOSER vid Lindholmen Science Park

Region Västerbottens kommande produktion av förnybara elektrobränslen är en game-changer. Det banar väg för fossilfria transporter inom sjöfart och flyg där nya samarbeten  behöver etableras för att nå den gröna omställning för en hållbar framtid!

Framtidens elnät skapade med AI  

När och var: 26 juni 11.30-12.15, AI Swedens trädgård

Arrangör: AI Sweden

Energibranschen står inför stora utmaningar att skapa ett framtida säkert elnät. Hur kan AI, samverkan och open source-lösningar hjälpa till att accelerera utvecklingen? Hur gör vi dessa lösningar skalbara på bästa sätt? Målet är att inspirera till ett ökat engagemang och mer samarbete kring open source-projekt inom energisektorn.