Hoppa till huvudinnehåll
people happy in a line

#CareConnectWithUkraine

CareConnectWithUkraine är ett samverkansprojekt, som drevs av Lindholmen Science Park mellan 2022-2023 i nära samarbete med flera partners. Projektets mål var att stötta ukrainska jobbsökande att komma in på arbetsmarknaden i Sverige så snart som möjligt.

Sammanfattning av projektet

Syftet för samarbetet inom #CareConnectWithUkraine var att bygga broar mellan svenska företag och ukrainska jobbsökande. Under åren 2022-2023 engagerades 550 deltagare och 50 företag. Bland resultaten finns fler än 100 s k success stories, där personer har startat nya jobb och även fått en känsla av tillhörighet i det svenska samhället.

Projektteamet bestod av personer från den ideella föreningen Help Ukraine Gothenburg samt projektledare och kommunikationsansvarig från Lindholmen Science Park. Genom samverkan arrangerades jobbmässor, seminarier och undervisning. Under tiden utvecklades även framgångsrika samarbeten med Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Exempel på evenemang och aktiviteter som arrangerades via projektet:

  • Språkkurser och språkklubbar på svenska och engelska
  • CV & LinkedIn workshops 
  • Jobbmässor & rekryteringsträffar
  • Stöd i processen att söka jobb 
  • Informationsträffar om arbetsmarknaden i Sverige
  • Praktikplatser i lokala företag

Fortsatt stöd i nästa fas

Tack vare finansiering från Europeiska Socialfonden har arbetet kunnat skalas upp och i september 2023 beviljades projektet stöd på nytt. Den nya fasen heter "Empower UA" och fokuserar på områdena arbetsmarknadsintegration, inkludering genom utbildning och psykologiskt stöd. Nu drivs projektet av Help Ukraine Gothenburg i samarbete med Svenska Kyrkan och International House Gothenburg. 

Lindholmen Science Park fortsätter stötta projektet på de sätt vi kan via vårt nätverk.

– Jag ser ett värde i att använda den styrka vi har som samarbetsplattform och hur vi kan bidra till det här initiativet. Genom vårt omfattande nätverk av företag kan vi snabbt mobilisera kontakter och kopplingar. Vi har i detta ett tydligt och konkret stöd från våra ägare, säger Tord Hermansson, vd för Lindholmen Science Park.

Kontakt 

Mariya Melnyk, Projektledare: mariya.melnyk@hug.ngo

#CareConnectWithUkraine på LinkedIn >
Help Ukraine Gothenburg på LinkedIn >

Projektet nämns

Västra Götalandsregionen >
Invest in Gothenburg >
SVT >
Sahlgrenskaliv >
Sahlgrenskaliv >
GU Journal >
 

carewithukkraine

Mer om projektet

Projektet drevs av Lindholmen Science Park 2022-2023. Ett nära samarbete utvecklades med sociala och statliga organisationer. 

Dess olika faser

1) ConnectWithUkraine: april - juni 2022, finansierades av Västra Götalandsregionen och Lindholmen Science Park. 

2) CareConnectWithUkraine: juli 2022 - februari 2023, finansierades av Svenska ESF-rådet med projektledning och kommunikation av Lindholmen Science Park. Partner: International House Gothenburg. 

3) CareConnectWithUkraine 2.0: mars 2023 - september 2023, finansierades av Svenska ESF-rådet med projektledning och kommunikation av Lindholmen Science Park. Partner: International House Gothenburg. 

4) Empower UA: oktober 2023 - mars 2024, finansiseras av Svenska ESF-rådet och drivs av Help Ukraine Gothenburg i samarbete med Svenska Kyrkan och International House Gothenburg.

EU

Kontakt

Mariya Melnyk

Mariya Melnyk

CareConnectWithUkraine