E-Charge
Elektrifiering av långväga tunga lastbilstransporter

Inom E-Charge samarbetar ett stort antal parter med att utveckla, testa och demonstrera batterielektriska, långväga lastbilstransporter. Testerna kommer att ske i verkliga logistikflöden i Sverige och laddningen anpassas efter förarnas kör- och vilotider, där de som längst kör i 4,5 timma, vilar och laddar i 45 minuter och sedan kör i 4,5 timma igen.
I samverkan utforskas systemlösningar som kan skalas upp och accelerera utvecklingen mot mer hållbara transporter.
I omställningen till ett hållbart samhälle är transportsektorns bidrag oerhört viktigt. Ett steg i detta är att sluta använda fossildrivna fordon. Att istället driva våra fordon med el har utpekats som ett bra alternativ och våra personbilar håller redan på att elektrifieras. På godssidan finns det flera rullande initiativ och aktörer som redan idag använder eldrivna fordon för både urbana och regionala, tunga transporter. En elektrifiering av tunga och långväga transporter innebär dock flera större utmaningar, som nu E-Charge arbetar för att lösa.
E-Charge syftar till att forska kring och testa nödvändiga utmaningar för att våra långväga transporter ska kunna utföras med batterielektriska fordon. Deltagande parter är fordonstillverkare, akademi, logistikaktörer, elnätsföretag, elbolag och drivmedelsaktörer. Sammansättningen av partner gör det möjligt att ta ett samlat grepp om utmaningarna.
Tester i verkliga logistikflöden
Projektets parter kommer att utföra tester i kommersiella logistikflöden i Sverige.
En viktig del för att projektet är att kunna ladda fordonens batterier i linje med rådande kör- och vilotidsregler. Utformningen av dessa gör att det blir lämpligt för projektet att planera för ett schema där lastbilarna körs i maximalt 4,5 timmar i sträck, innan föraren måste ta rast i minst 45 minuter. Detta kräver en laddinfrastruktur som klarar av att ladda lastbilarna under rasterna och lastbilar som kan ta emot denna laddning, när de ändå står still. För att det ska fungera utvecklas nu högeffektladdning – Megawatt Charging System (MCS). Målet är att få MCS-laddstationer på plats under 2025 för att sedan successivt kunna ta kompatibla fordon i drift.
I projektets första fas utvecklas tekniken av Volvo, Scania och ABB medan det i en andra fas tillkommer fler aktörer som bidrar till teknikutveckling och -implementering. Laddning kommer inte enbart att utföras med MCS-teknik, utan också att utföras med lägre effekt, med CCS-laddning, vid bland annat terminaler och depåer.
Fas 1
I projektets första fas deltar 14 parter i projektet. Tillsammans tar de de första stegen för att testa allt väsentligt för att elektrifiera de långväga tunga lastbilstransporterna. Nya fordon med högre batterikapacitet för längre sträckor tas fram och implementeras, laddningsgränssnitt utvecklas, MCS-laddare installeras och forskning utförs för att stödja utvecklingen och en kommande utbyggnad av både laddinsfrastruktur och logisitkflöden.
Sammantaget skapas en systemdemonstrator där nya tekniker testas i verkliga logistikflöden. Lärdomarna som görs inom Fas 1 lägger grunden till Fas 2, där vi elektrifierar ett större antal logistikflöden som transportera en bred variation av gods.
Tre MCS-laddare installeras av Circle K och OKQ8 inom projektets ramar, i Järna, Vädermotet (Göteborg) och Ödeshög. Platserna ligger strategiskt längs europavägar och gör det möjligt att köra elektriskt över stora delar av södra Sverige med bibehållna kör- och vilotider.
Logistikaktörerna inom Fas 1 är DB Schenker, ICA och Tommy Nordbergh Åkeri, där DB Schenker var först ut att testa ett längre logistikflöde. De startade sin del av demonstrationen i maj 2024 och har kört mellan Jönköping och Södertälje, med stöd av CCS-laddning.
MCS-flöden planeras starta under 2025.
Fas 2
I projektets andra fas skalar vi upp testerna med elektrifierade långväga tunga lastbilstransporter. Initialt samlas 38 parter för denna del och antalet elektrifierade långväga logistikflöden kommer att öka betydligt över den planerade projekttiden på tre år. Även antalet parter kan öka. Uppskalningen startar före Fas 1 gått i mål, vilket visar på branschens tro på tekniken och aktörernas vilja att driva på nödvändig utveckling.
Genom att bygga ut systemdemonstrationen, med målet om uppemot 200 lastbilar vid projektets slut, accelererar vi omställningen samtidigt som vi kraftigt stärker kunskapsinhämtningen och ökar kunskapsspridningen genom ett större konsortium. Inom denna fas utökar vi även forskningen, vilken kan hjälpa alla essentiella parter att landa rätt i arbetet med elektrifiering.
De logistikflöden som planeras att starta upp inom Fas 2 koncentreras till stor del i södra Sverige, för att kunna analysera effekterna av en ökad elektrifiering inom ett mer avgränsat område. Det finns dock inom projektet planerade logistikflöden över hela landet och applikationerna är många.
Forskning en stor del av projektet
Målet är att forska på i princip alla områden kopplat till projektets utmaningar; från fordonets energiförbrukning, via dimensionering av laddare, laddstationer och påverkan på elnätet, till hur logistiksystemet påverkas. En viktig del är att ta fram modeller för att beskriva och simulera systemet och att kunna studera vad som händer vid en uppskalning av systemet.
Systemets kostnadseffektivitet studeras och i projektet ingår också att beskriva vilka policy- och regelverksförändringar som är nödvändiga eller önskvärda för att möjliggöra en omställning.
Den akademiska forskningen utförs av SEC, Swedish Electromobility Centre, genom Chalmers, KTH, Linköping Universitet, Lunds Universitet och Uppsala Universitet. Vattenfall bidrar med kunskap om elnät och som energibolag.
Projektet är i linje med EU:s mål om att minska koldioxidutsläppen från de tunga, långväga transporterna och relaterar till utvecklingen av europeiska TEN-T.
Filmer om E-Charge
Nyheter
Partners
Fas 1
Partners
Fas 2
Finansiär
Projekttid
2021-2026 (Fas 1), 2024-2027 (Fas 2)
Projektmål
Fas 1 av projektet pågår mellan december 2021 och juni 2026 och när projektet är slut ska E-Charge ha:
- Utvecklat fordon som kan köra 4,5 h – ladda 45 min – köra 4,5 h
- Bidragit till en första utgåva av Megawatt Charging System (MCS)
- Etablerat och opererat en systemdemonstrator där fordon körs i verkliga logistikflöden och laddas med MCS-laddare med eventuellt stöd av lokalt energilager
- Samlat och byggt kunskap om det kompletta logistiksystemet, affärscase, möjligheter och risker
- Förberett för en storskalig systemdemonstration med betydligt fler logistikflöden och nödvändig laddinfrastruktur
Kontakt
Projektledare





Kommunikation
