Hoppa till huvudinnehåll

Hur kan EU bryta beroendet av rysk energi?

-
Teknikparkens Konferenscenter, föreläsningssal Poseidon, Sven Hultins gata 9C, Chalmers Campus Johanneberg

​EU importerar en fjärdedel av olja och kärnbränsle, och 40 procent av den fossila gasen från Ryssland. Det pågående kriget i Ukraina har ställt frågan om EU:s import av rysk energi på sin spets. ​

Arrangeras av: 
Chalmers

De högre energipriserna och kriget försvårar EU:s matproduktion. Det påminner oss också om att Ryssland och Ukraina står för mycket av EU:s spannmåsimport. 
EU-kommissionen har lyft ett förslag till ny energiplan för att minska energiberoendet.
En del handlar om att minska beroendet av rysk naturgas som står för 40 procent av EU:s gasimport, den andra delen handlar om att accelerera utbyggnaden av förnybar energiproduktion som sol- och vindkraft.
Men hur snabbt kan EU ställa om utan att belastningen för företag och privatpersoner blir för stor – och vad innebär den minskade importen av rysk energi för EU:s lantbruk och matförsörjning. 

Seminariet är gratis och öppet för alla. Språk: Svenska.
En lunchmacka serveras från kl 11:45.
Föranmälan krävs senast 20 april.

Program:

  • Välkommen, Moderator: Professor Tomas Kåberger, Chalmers styrkeområde Energi, ledamot IVA
  • Hur kan vi bryta importberoendet av rysk energi och vad blir konsekvenserna? Lisa Göransson, Forskarassistent, Rymd-, geo- och miljövetenskap, energiteknik, Chalmers.
  • Konsekvenser för Europas livsmedelsproduktion och påverkan på vår framtida livsmedelsberedskap​, Jan Rundqvist, ordförande i branschorganisationen Foder & Spannmål, ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA.
  • Industrins försörjning, Bo Normark, Industrial Strategy Executive EIT InnoEnergy och ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapakademien, IVA.
  • Människors acceptans för miljö- och energipolitiska åtgärder, Sverker C. Jagers, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet
  • Panelsamtal. Moderator Tomas Kåberger.

Anmäl dig här