Den 20 maj synade projekten HyLo Prep och H2ignite förutsättningarna för vätgasdrivna lastbilar och anläggningsmaskiner. Under en förmiddag så fick deltagarna lyssna till insikter från aktörer i hela värdekedjan och diskuterar hur vi bäst kan driva på utvecklingen av vätgasdrivna fordon som ett ben i omställningen av transportsektorn. Här kan du ta del av samtliga presentationer från eventet!
Vätgas har en central roll att spela för framtidens hållbara transporter – inte bara som energibärare utan som en möjliggörare för ett helt nytt ekosystem som sträcker sig från förnybara energislag till utsläppsfria tunga transporter. Intresset för vätgasdrivna lastbilar och anläggningsmaskiner är stort och nu börjar möjligheterna att faktiskt använda tekniken bli verklighet.
Antalet tillgängliga fordon växer i takt med att både Scania och Volvo lanserar sina lösningar, samtidigt som infrastrukturen för tankning byggs ut snabbt. Bakom utvecklingen står ett brett spektrum av aktörer – från energibolag som Statkraft, som producerar grön vätgas, till distributionslösningar som exempelvis utvecklas av Hydri, med idag Sveriges största nätverk för vätgastankning.
Mot denna bakgrund bjöd vi in till en workshop som ger både praktiska insikter och möjlighet till dialog kring de strategiska steg som krävs för att bygga upp ett konkurrenskraftigt vätgasekosystem för tung trafik i Sverige.
Förmiddagen gick att följa online medan eftermiddagens workshop krävde fysisk närvaro.
Registrering, kaffe och fralla
Fokus på konkreta erfarenheter och lösningar
Lunch med möjlighet att titta på en vätgaslastbil
Workshop: Hur kan vi tillsammans skapa rätt förutsättningar för att vätgasdrivna fordon ska bli ett realistiskt och attraktivt val i Sverige?
Arrangörer var H2Ignite och HyLo Prep, i samverkan med TRB.
H2Ignite är ett Interregprojekt som syftar till att utveckla ekosystemet kring vätgas. Flera regioner i Europa medverkar, bland andra Västra Götalandsregionen.
HyLo Prep är ett projekt som förbereder en systemdemonstration med tunga vätgasfordon i Sverige. FFI Accelerera finansierar projektet som drivs av Lindholmen Science Park tillsammans med Hydri, Scania, Statkraft och AB Volvo.