Hoppa till huvudinnehåll

AI-kursen öppnade upp för nya insikter och perspektiv

torsdag, juni 20, 2024

Under våren pågick ett unikt samarbete i den nystartade kursen "AI Audiovisual Lab", där aktörer inom kreativ sektor erbjöds fortbildning inom generativ AI. 
– Kursen har givit mig helt nya insikter och perspektiv, säger en av deltagarna. 

en person framför en skärm

Kursledare Andrea Nordwall är till vardags lärare på Blekinge Tekniska högskola på Institutionen för teknik och estetik.

"AI Audiovisual Lab" pågick under våren och har nu avslutats. Kursen tog upp kreativa möjligheter och etiska utmaningar, med utgångspunkt i aktuell forskning. Förutom diplomet får de 18 deltagarna med sig ny kunskap och insikter, men även en hel del funderingar.

– Det är för mig alldeles uppenbart att möjligheterna med AI ur ett både samhällsperspektiv och individperspektiv är större än eventuella risker och hot. Precis som alla andra teknologiska landvinningar som mänskligheten har gjort genom historien, så har vi mer att vinna med AI än vi har att förlora, säger Fredrik Svensson, Filmproducent.

personer som lyssnar i en seminariesal

Deltagarna träffades på Visual Arena Lindholmen.

Kursen introducerade deltagarna för nya arbetssätt inom generativ AI för film, spel, eller bild och formområdet
Exempel på områden där jag har börjat använda AI efter labbet är inom innehållsskapande, antingen genom att skapa bilder eller genom att använda befintliga bilder och sätta dem i rörelse. Ett annat område där jag har börjat våga använda AI är att redigera HTML-koder till hemsidor och lägga till funktioner på hemsidor, säger Azad Larki, Kulturprojektledare och Filmproducent.

Mer om AI Audiovisual Lab

AI Audiovisual Lab är en helt ny kurs om generativ AI för audiovisuell medieproduktion - producerad av Kulturakademin i samarbete med Film & TV Lindholmen, GameLab Lindholmen, Filmcentrum Väst, BoostHBG och med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland. Kursen pågick under våren 2024.