Hoppa till huvudinnehåll

Audiovisual Days tillbaka i höst

onsdag, januari 25, 2023

Audiovisual Days är en mötesplats för innovation och kreativitet inom ljudbaserat och visuellt berättande. I höst är evenemanget tillbaka på Lindholmen Science Park och Medier & demokrati är en av arrangörerna. – Jätteroligt att skapa spännande dagar tillsammans med bland andra våra kollegor inom Lindholmen Film & TV och Visual Arena, säger Martin Holmberg, programansvarig.

män och kvinna i sändningsstudion vid lindholmen science park

Martin Holmberg, Gunnar Eriksson och Marie Fasth höll i trådarna under Audiovisual Days på Lindholmen Science Park.

Audiovisual Days har drygt ett decenniums historia. I begynnelsen hette arrangemanget Västsvenska filmdagarna, men i takt med den snabba utvecklingen inom audiovisuellt berättande – och konvergensen mellan olika medieformer – har eventet breddats. Dels till innehåll, dels till målgrupper.

Audiovisual Days riktar sig till ett spektrum av aktörer: inom film, tv, nyhetsmedier och visualisering. Poängen att visa, inspirera och diskutera nya möjligheter samt att erbjuda goda förutsättningar för värdefullt nätverkande. Vad händer exempelvis inom XR – Extended Reality – och var befinner sig AI i förhållande till de aktuella branscherna? ChatGPT3 har väckt mycket uppmärksamhet under vintern. Medier & demokrati publicerade exempelvis nyligen ett poddavsnitt – Medier & demokrati-podden 1:2023 – med journalisten, författaren och föreläsaren Andreas Ekström som instruerat och låtit Chat GPT3 skriva tio krönikor till Sydsvenskan.

– I en orolig tid med desinformation och informationskrig, där ny digital teknik och nya digitala berättarformer nyttjas, bedömer jag även att exempelvis frågeställningar inom medie- och informationskunnighet kommer vara relevanta, säger Martin Holmberg.

Senaste Audiovisual Days, som var 2021, innebar kraftfulla begräsningar på grund av covid 19-pandemin. Eventet var 100 procent digitalt men nådde rekordpublik, nästan 400 registrerade deltagare. I år stretchas ambitionerna än högre. Såväl när det gäller innehåll som deltagande.

Exakt vilka datum eventet arrangeras är ännu inte spikat, men det kommer att beslutas och kommuniceras under vinter och vår.

Här kan du läsa om senaste AVD 2021: