Hoppa till huvudinnehåll

Bakom kulisserna: Sveriges första dramaserie på Tiktok

fredag, oktober 13, 2023

Onsdagen den 8 november kommer teamet bakom Ruset – Sveriges första dramaserie på Tiktok – till Audiovisual Days.

personer i en soffa

Ruset är en dramaserie i tio delar, skapad för och publicerad på Tiktok. Serien är beställd och finansierad av IQ, ett dotterbolag till Systembolaget, som jobbar med frågor kring alkoholkonsumtion.

Regissör för serien är Rojda Sekersöz, som bland annat regisserat Young Royals. Manusförfattare är syskonduon Tove och Sofie Forsman som bland annat varit med och skrivit Young Royals och The Playlist. På skådespelarsidan gör artisten Sabina Ddumba skådisdebut, tillsammans med etablerade unga skådespelare som Wilma Lidén och Fabian Penje. En roll till serien castades via Tiktok genom att vem som helst som var intresserad fick lägga upp en så kallad "duett" där de läste in en scen. Rollen gick till 19-åriga Juan Carlson. 

Arbetet bakom Ruset innehåller många nya sätt att jobba. Allt från att casta via Tiktok till de extremt korta avsnitten till finansieringsformen.

Hur skapas en film för TikTok?

På Audiovisual Days i november erbjuder vi en unik inblick bakom kulisserna på Ruset. De två producenterna Amanda Nordlöw och Jonas Eriksson (båda från Abby World) kommer till Göteborg tillsammans med skådespelaren Wilma Lidén och manusförfattaren Tove Forsman för att prata om hur det är att skapa film för Tiktok och var gränsen går mellan reklam och ny finansiering av drama.

– Vi kommer prata om hur man skapar smart storytelling för unga och på nya plattformar, säger Jonas Eriksson.

Ruset hade premiär på IQ:s Tiktok-konto den 12 oktober.