Hoppa till huvudinnehåll

Ericsson – en motor för Lindholmen Science Parks framväxt

tisdag, juni 2, 2020

Längst ut på Lindholmspiren ligger Ericssons byggnad och blickar ut över älven. Att telecomjätten i slutet på 90-talet tog beslutet att etablera sig där bidrog på ett avgörande sätt till att Lindholmen Science Parks innovativa ekosystem blev verklighet för 20 år sedan. Ericssons tidigare sitechef Åke Johansson berättar om kreativa beslut, kriser och styrkan hos klustret.

Ericssons dotterbolag, Mobile Data Design, expanderade kraftigt i slutet på 90-talet och byggnaden på Sankt Sigfridsgatan i Göteborg hade blivit alldeles för liten. Flera alternativa platser med förslag till utformning utvärderades.

–Ericsson ville hitta ett ställe där ett företagskluster kunde växa fram – och hur vi tänkte fick jag förklara i många olika situationer, berättar Åke Johansson, som då vad vd för Ericsson Mobile Data Design.

–Vi ringde Göteborgs Stad och frågade om inte staden hade något ställe som kunde rymma flera företag, för att bygga ett attraktivt område och locka internationellt intresse. Vi blev hänvisade till Lars Ivarsson, vd för Norra Älvstranden Utveckling, och vi träffades på Lindholmen. Lars pekade ut mot piren där en stor silo då stod och frågade: 
– Vad tror du om där ute?
–Perfekt tyckte jag! 

Det fanns redan ett embryo till en Science Park, bl a var Chalmers på plats, och arbetet kring utvecklingen av området var igång. Idén att skapa en öppen företagsmiljö med en intressant arbetsmarknad för att attrahera kompetens, var utmärkande för att Lindholmen Science Park skulle bli den framgångsrika samverkansarena det är idag och Ericsson blev en viktig motor från näringslivet.

– Inspelet från Ericsson var väldigt lyckat. Staden, akademin och näringslivet var redo att satsa. Nu fanns plötsligt förutsättningarna för en riktig Science Park i Göteborg, förklarar Mats Karlsson, Lindholmen Science Parks förste vd.

Modernt helhetstänk

Åke Johansson kommer ihåg att det som skulle ta form sågs som ett nytt och modernt sätt att tänka.

Göran Johansson, en fantastiskt duktig kille, trodde att jag skojade när jag sa att Nokia gärna fick etablera sig på Lindholmen!

–Vi ville inte bygga ett ”bruk” där det bara fanns en arbetsgivare, utan ett kluster av företag som kunde ”stjäla” personal från varandra. Jag fick förklara vad kluster var på mina dragningar för en massa kommunala nämnder och enheter - tanken var nästan helt okänd, åtminstone här i Göteborg. Göran Johansson (kommustyrelsens dåvarande ordförande), en fantastiskt duktig kille, trodde att jag skojade när jag sa att Nokia gärna fick etablera sig på Lindholmen!

Ett fungerande och öppet kluster skulle också betyda att kompetens kunde flytta mellan olika bolag då efterfrågan varierar över tid, under hög- och lågkonjunkturer.

–När vi skrev kontrakt på Lindholmen 1998 såg jag en stor risk för kraschen - som också kom - så jag var rädd för att bygga ett stort hus som kanske skulle stå tomt. Det fanns flera ”monument” (hus som stod tomma) över misslyckanden här i Göteborg och jag ville inte bidraga med ett sådant till, berättar Åke.

–Jag ville att man enkelt skulle kunna ”gå mellan husen” och de olika företagen med behov av teknisk kompetens och akademiker. Även livspusslet var viktigt och skulle man byta arbetsplats geografiskt så var det oftast ett större problem än om man skulle byta arbetsgivare, så det var viktigt att få ihop en kritisk massa av företag. Det var också viktigt att mindre företag skulle kunna komma in i miljön, utvecklas och växa, kommenterar Åke.

Just Ericssons etablering, och sedan även Volvos, har illustrativt kallats för ”komocke-strategi” – finns det ett par stora företag på plats, så lockas även de mindre dit.

Telecomkrisen

Den första tiden på Lindholmen Science Park blev dock tuff - år 2000 startade telecomkrisen vilken innebar att Ericsson var en hårsmån från att gå omkull. Den berodde bland annat på att operatörerna genom auktioner hade betalat enorma summor för 3G-licenser (rätten att bygga och driva 3G-nät).

–Teleoperatörerna köpte upp varandra till priser som var helt galet för höga. Jag hade sett risken och tyvärr blev mina funderingar besannade och när de stora operatörerna skulle dra igång 3G hade de inga pengar att investera, att köpa näten för. Det var så kraschen kom igång, berättar Åke.

–Jag tror inte att så många förstod vilken kris det var. Vi var 110000 anställda totalt när telekomkrisen slog till och gick ner till 48000 anställda. Detta hände precis innan flytten till Lindholmen 2003. Mycket förändrades och jag själv flyttade inte dit utan till Mölndal på grund av en omorganisation, men i ett senare skede flyttade även hela Ericsson i Mölndal till Lindholmen Science Park, vilket var väldigt positivt, avslutar Åke.

2013 samlade Ericssons all sin verksamhet i Göteborg till Lindholmen Science Park. Idag är det stort fokus på utvecklingen av 5G-nätet. Arbetet med femte generationens mobilnät, som bland annat ska ge 10 gånger snabbare uppkoppling, kommer att få globalt genomslag och påverka människor i hela världen.

Läs mer på ericsson.com