Hoppa till huvudinnehåll

​​Europeiska rymdorganisationen och AI Sweden öppnar rymdlabb i Göteborg

torsdag, mars 17, 2022

AI Sweden och Europeiska Rymdorganisationen, ESA, ska öppna ett labb för avancerad teknikutveckling för AI i nya rymdapplikationer och användningsområden för jordobservation. Φ-lab@Sweden, som labbet heter, är först ut som ett spjutspetslabb inom ett stort europeiskt samarbete om rymdinnovation och kommer invigas under våren.

I labbet samlas industrin, investerare och forskare för att stärka den europeiska rymdforsknings- och rymdindustrisektorn inom jordobservation och AI. Detta arbete kompletteras av arbetet som sker i det svenska rymddatalabbet, där Rymdstyrelsen, Luleå Tekniska Universitet, RISE och AI Sweden ingår.

Det som lockat ESA till Sverige är AI Swedens och partners arbete med en AI-teknik som kallas för edge learning. Tekniken skapar möjlighet att träna AI-modeller direkt i t.ex. satelliter. Detta sparar pengar och resurser eftersom man slipper skicka den massiva mängd data som satelliterna samlar in ner till jorden.

– Det är otroligt glädjande att vi får en så stor satsning på rymd och AI till Sverige. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ESA för att stärka Europas och Sveriges innovationskraft inom rymdsektorn, säger Martin Svensson, Co-Director AI Sweden. AI kan med hjälp av satellitdata till exempel identifiera översvämningar, illegalt fiske, avskogning, algblomning och miljökatastrofer.

– Vi är väldigt glada över att få igång den första kontaktpunkten för ESA@Φ-labNET, och jag ser partnerskapet som en utmärkt möjlighet att samarbeta mycket nära. AI Sweden kommer att ge våra forskare tillgång till deras resurser, och vi delar med oss av ESA@Φ-labs kunskap och erfarenhet. Avtalet är inte bara ömsesidigt fördelaktigt för ESA och AI Sweden, utan kommer också att bidra till att hålla europeisk transformativ innovation i framkanten av AI i rymden, säger Géraldine Naja, Director of Commercialisation, Industry and Procurement.

AI Sweden och ESA kommer samverka gällande forskningsresurser, finansiering och infrastruktur. Labbet är det första som etableras inom ett större nätverk av Φ-lab som ESA planerar. Labben bygger på arbetet inom ESAs forskningscenter för jordobservation, ESRIN, och syftar till att utveckla innovativ teknik och tillgängliggöra den för marknaden.

Om AI Sweden
AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av artificiell intelligens. Centret stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela landet. Kärnan i arbetet är att accelerera användningen av AI i Sverige med målet att stärka det svenska samhället, konkurrenskraften och öka livskvaliteten för alla människor som lever i Sverige.

Om ESAs arbete med Φ-lab
Som en del av prioriteringen Boost Green and Digital Commercialization i sin Agenda 2025-strategi, och med utgångspunkt i erfarenheterna från det befintliga Φ-lab@ESRIN med sitt fokus på att leverera transformativa innovationer som ska kunna tillgängliggöras för marknaden, skapar ESA ett dynamiskt nätverk av Φ-labs över hela ESA och Europa. Φ-lab@Sweden är det första som etablerats inom detta större nätverk. Läs mer på https://philab.phi.esa.int/ 

Mer om AI Sweden