Hoppa till huvudinnehåll

Global accelerator inom tech förstärker innovationsklustret

torsdag, maj 4, 2023

Amerikanska tech scouting-företaget Plug and Play lanserar en ny innovationsplattform tillsammans med Volvo Cars på Lindholmen Science Park. Platsen man har valt är The Yard, tillväxtarenan för techbolag.

plug and plays grundare på event

Saeed Amidi, grundare och vd för Plug and Play Tech Center på plats på The Yard för lanseringen av en ny innovationsplattform i Göteborg tillsammans med Volvo Cars.

Bakom den anonyma plåtfasaden på Götaverkens gamla varvsområde gömmer sig The Yard, en nystartad techarena med coworking och verkstadsmöjligheter samt en stor eventyta där de 10,5 meterna i takhöjd får de flesta att tappa hakan. Ett samarbete mellan Älvstranden Utveckling AB som fastighetsägare och Business Region Göteborg samt Lindholmen Science Park med entreprenörs- och näringslivsperspektivet gör detta möjligt. Och nu väljer Plug and Play platsen för att lansera sin nya innovationsplattform tillsammans med Volvo Cars.

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Volvo Cars och öppna dörrarna till denna nya innovationsplattform i Göteborg, som får fokus mot hållbar utveckling och digital mobilitet, säger Saeed Amidi, grundare och vd för Plug and Play Tech Center.

– Platsen, mitt i händelsernas centrum och bokstavligen fylld med tekniskt kunniga företag och fordonsarv, är ingen slump. Vi är övertygade om att sajten kommer att bli en innovationsmotor för både startups och storbolag.

Plug and Play startade i Kalifornien på 90-talet och hjälper storföretag att få tillgång till strategiskt intressant startup-bolag. Med verksamhet på över 50 platser globalt övervakar företaget ett ekosystem med mer än 50 000 startups och 500 partners, bland annat Mercedes Benz, Bosch, Shell, Wallmart och Airbus. I listan över egna alumnibolag finns namn som Dropbox, PayPal, Trulioo och Rappi.

"Håller sin attraktionskraft"

Etableringen innebär samtidigt en flygande start för den nya tillväxtarenan The Yard. Älvstranden Utveckling AB skapar och anpassar miljöer lämpliga för techbolag på Götaverkens gamla varvsområde på Lindholmen, i samarbete med Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park. Just nu är The Yard etablerat i fastigheten Pannverkstaden men under 2024 skalas verksamheten upp i Utrustningsverkstaden, byggnaden som ligger mitt emellan kranarna och allra närmast vattnet.

– Att Plug and Play väljer att etablera sig här hos oss är en fantastisk möjlighet och ett starkt drivmedel framåt i vårt arbete med att etablera The Yard och utveckla övriga fastigheter på området. Samtidigt är det ett kvitto på att mobilitets- och innovationsklustret Lindholmen Science Park, granne med flera globala företags utvecklingskontor här på Lindholmen, håller sin attraktionskraft, säger Melina Garhed, Näringsliv- och marknadsansvarig på Älvstranden Utveckling AB.

Satsningen presenterades på The Yard på Lindholmen den 3 maj av bland annat Alexander Petrofski, vd för Volvo Cars Tech Fund, och Saeed Amidi, vd och grundare för Plug and Play Tech Center.

Pannverkstaden

Industrifastigheten Pannverkstaden där The Yard idag erbjuder en 880 kvadratmeter stor eventyta samt coworking och verkstadsmöjligheter för techbolag.