Hoppa till huvudinnehåll

Göteborg värd för enorm konferens om eldrivna fordon – EVS38

torsdag, maj 2, 2024

En av världens viktigaste kongresser för eldrivna transporter, Electric Vehicle Symposium & Exhibition, EVS38, kommer hållas i Göteborg den 15-18 juni 2025. Evenemanget riktar sig till en bred målgrupp och experter av olika slag som arbetar för att driva på och möjliggöra elektrisk mobilitet. Över 10 000 besökare förväntas till Svenska Mässan när kongressen hålls och Lindholmen Science Park kommer att vara en del av programmet.

Foto: Business Region Göteborg.

Electrical Vehicles Symposium, EVS, är det ledande globala evenemanget för omställningen till elektrifiering inom alla transportslag. Symposiet samlar tillverkare, myndigheter och forskare från hela världen och förväntas locka besökare och experter från 70 länder till Göteborg i midsommarveckan 2025. Det är första gången kongressen äger rum i Sverige.

EVS38 arrangeras av AVERE – European Association for Electromobility med Göteborgs Stad som värd genom Business Region Göteborg och Göteborg & Co.

Under EVS kommer staden att organisera en rad evenemang i samarbete med industrin och den akademiska världen, med målet att nå ut till och engagera allmänheten.

– Vi är extremt stolta över att vara värd för EVS38, och tajmingen är perfekt ur många perspektiv. Vi har ett fantastiskt fint ekosystem i Göteborg, mycket spännande utveckling och stora investeringar som sker – inom de flesta transportslag. Frågan är om någon annan europeisk stad kan erbjuda något liknande, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Lindholmen Science Park har en roll som supporting organization och kommer att bidra till konferensen på olika sätt.

– Det är både roligt och viktigt för Sverige och Göteborg att EVS38 ska hållas här – det känns som en perfekt match för alla parter. Vi ser fram emot att visa upp den kunskap som utvecklas inom vårt starka nätverk och att få vara del av att understryka Sveriges roll i den internationella framdriften av elektrifierade transporter, säger Maria Oscott, tf vd på Lindholmen Science Park.

Utvecklingen accelererar

Omställningen till elektrifierade transporter accelererar inom de flesta transportslag. Den globala försäljningen av elbilar ökade på alla kontinenter under 2023 och kommer att öka med ytterligare 21 procent under 2024, enligt Bloomberg, som också förväntar sig att försäljningen av eldrivna lastbilar och andra kommersiella fordon kommer att fördubblas i år.

Privata och offentliga investeringar i ny teknik och nya produktionsenheter är stora i hela Europa. I Sverige ökade antalet publika laddpunkter med 78 procent under 2023, och allra mest i Göteborg.

Genom organisationer som Volvo-bolagen, Polestar, Heart Aerospace, Einride, Chalmers, RISE och en hel uppsjö andra aktörer inom mobilitetssektorn är Göteborg ett ledande centrum inom elektrifieringen. Få andra regioner i världen kan uppvisa en så omfattande och progressiv värdekedja för mobilitet, samlad på ett och samma ställe. Volvo Cars och Volvo Group etablerar också var sin batterifabrik i Västsverige. Runt dem växer nu fram en helt ny batteribransch.

Verkliga testbäddar och initiativ som Gothenburg Green City Zone, ElectriCity och Tranzero samlar innovativ industri för att skapa utsläpps- och fossilfria transportlösningar i samverkan med stad, akademi och institut. Förra året utsågs Göteborg till mentorstad för att leda Europas gröna omställning. Staden är också en föregångare inom hållbarhet och har utsetts till den mest hållbara destinationen enligt Global Destination Sustainability Index sju år i rad.

Mer om EVS

  • Electrical Vehicles Symposium, EVS, är ett globalt evenemang där experter samlas för att visa upp den senaste tekniken, diskutera hållbarhet och främja samarbete för en grönare framtid för transporter. EVS har funnits sedan 1969 och är utformat för en mångsidig publik, inklusive fordonstillverkare, teknikleverantörer, forskare, beslutsfattare och andra intresserade av framtiden för elektrisk mobilitet.
  • EVS38 i Göteborg kommer att omfatta fordon, policy, laddning, batterier och strömförsörjning, framdrivning, tillverkning och automation, elbilsinteriörer, parkering, mjukvara och AI, uppkopplad och autonom mobilitet, fleet management, mobilitetslösningar och ett brett spektrum av hållbarhetsbedömningar.
  • Runt 300 utställare väntas och besökare från 70 länder. 
  • Följ EVS38 på evs38.org.