Hoppa till huvudinnehåll

Inspelningsstart för tv-serie som har fått utvecklingsfinansiering av Lindholmen Science Park

måndag, oktober 10, 2022

Painkiller, Gabriela Pichlers första tv-serie, produceras av Garagefilm, Anna-Maria Kantarius, i samproduktion med SVT och Film i Väst. Serien sänds i sex avsnitt med premiär våren 2024.

Painkiller Pressbild

SVT:s dramakomedi Painkiller. Fr. vänster: skådespelarna Dodona Imeri, Snežana Spasenoska och regissör Gabriela Pichler. Foto: Anders Nicander/SVT

Nu startar inspelningen av Painkiller, en dramakomedi som regisseras av Gabriela Pichler. Tv-serien har genom åren beviljats utvecklingsstöd av Lindholmen Science Park 2019 och 2020. Huvudrollerna spelas av Dodona Imeri och Snežana Spasenoska och manus har skrivits av Gabriela Picher tillsammans med Johan Lundborg.

Painkiller är berättelsen om Dijana och Andrea, en mamma och en dotter som på sina egna vis försöker göra livet bättre för den andra, men misslyckas gång på gång. Dijana är stolt knegare från Balkan som slitit ut kroppen med städ- och fabriksarbete. Otroligt nog har hennes dotter Andrea – officiellt en framgångsrik konstnär, inofficiellt fortfarande inneboende hos mamma – lyckats få henne att börja på en kurs för patienter som lider av obotlig smärta. När kursen plötsligt läggs ner får Andrea en idé – hon ska utsätta sin mamma för saker som garanterat får henne att tänka på annat. Dijana ska bli huvudperson i hennes nya konstprojekt! Det som startar som en kreativ idé får en oväntad vändning när Dijana tar kommandot.

”Vi hade inget val. Vissa karaktärer vägrar att bli berättade om i bara långfilmsformat. De begär en hel tv-serie om sig själva. Bångstyrigt armbågar de sig in i manus och kräver sex avsnitt. Och de är övertygade om att publiken kommer att älska dem…”, säger Gabriela Pichler i pressmeddelandet.

Gabriela Pichlers hyllade Äta sova dö (2012) utsågs 2013 till Sveriges Oscarsbidrag och blev bland annat fyrfaldigt Guldbaggebelönad i kategorierna Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa kvinnliga huvudroll. Hennes andra film Amatörer (2018) vann Dragon Award som Bästa nordiska film vid Göteborg Film Festival och nominerades till fyra Guldbaggar.

Painkiller är en av de ca 170 projekt som har beviljats utvecklingsfinansiering av Lindholmen Science Park sedan 2014. Serien spelas in i oktober – november i Göteborg och Skåne med premiär i SVT1 och på SVT Play våren 2024.