Hoppa till huvudinnehåll

Kungligheter med passion för innovation

torsdag, oktober 13, 2022

Lindholmen Science Park var först på programmet när de nederländska och svenska kungaparen anlände till Göteborg under statsbesöket. Med intresse och nyfikenhet fick de ta del av hur Lindholmens ekosystem driver innovation för ökad svensk konkurrenskraft genom en mängd aktörers olika kompetenser och engagemang.

VR_statsbesök

Kung Carl-Gustaf och Drottning Silvia visade stort intresse för Svalbard-projektet som visades i VR-glasögonen.

Grön omställning temat för statsbesöket

Utveckling av framtidens hållbara städer, elektromobilitet och applicering av AI inom transporter och cybersäkerhet var områden som stod på agendan när Kung Willem-Alexander och Drottning Máxima tillsammans med det svenska kungaparet besökte Sveriges största science park. 

Såväl studenter, forskare och näringslivsrepresentanter var på plats för att visa upp projekt och samtala kring vikten av att olika perspektiv och erfarenheter bidrar till ny gemensam kunskap för att driva innovation. 

Kungaparen fick uppleva hur visualisering kan vara ett verktyg för att skapa empati för olika scenarios och därmed engagemang för att driva förändringsprojekt. De fick uppleva glaciärsmältning på Svalbard genom att använda VR-glasögon (virtual reality). Kung Carl-Gustaf och Drottning Silvia visade stort intresse för Visual Arena-projektet och tyckte att det skapade en känslomässig upplevelse av klimatkrisen då det blev väldigt tydligt med VR - ett viktigt verktyg.

Det nationella centret AI Sweden visade hur Edge Learning används – en ny teknik som gör det möjligt att träna AI där data samlas in utan att flytta data. Drottning Máxima ställde initierade frågor och fick veta mer om hur denna teknik minskar integritetsrisker, möjliggör nya samarbeten och mer effektivt utnyttjar befintlig infrastruktur.

I en paneldiskussion gavs tydliga exempel på hur start-ups och stora internationella bolag driver utveckling för framtidens mobilitet inom MobilityXlab, genom att kombinera sina olika styrkor. Ett viktigt bidrag till den gröna omställningen.

Stark historia och framtidsutblick

I den stora delegationen från de båda länderna ingick bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth, den nederländska miljöministern Vivianne Heijnen, kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin och Sten Tolgfors, landshövding i Västra Götalands län. 

Att det var holländare som på 1600-talet med sitt kunnande var med och byggde upp Göteborg la grunden till en stark koppling mellan de båda länderna. Kung Willem-Alexander underströk vikten av fortsatt starkt samarbete för att utveckla framtidens hållbara städer, där gemensamma initiativ och innovation är av yttersta vikt.

– Det är naturligtvis mycket hedrande att få ta emot kungligheterna under statsbesöket! Vi ser det som en bekräftelse på att alla som gemensamt är engagerade i vårt ekosystem skapar bestående avtryck inom det svenska innovationssystemet, säger Tord Hermansson, vd Lindholmen Science Park. 

Efter besöket på Lindholmen Science Park bjöd landshövdingen på lunch i Länsresidenset (för övrigt Göteborgs äldsta boningshus) innan det var dags för vidare besök till Göteborgs Hamn samt AB Volvo.

 

Vd Tord Hermansson hälsar statsbesöket välkommen

Vd Tord Hermansson hälsar statsbesöket välkommen till Lindholmen Science Park.

älvrummet med statsbesök

Kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin berättar om stadsutvecklingen i Göteborg sedan holländarna var med och lade grunden till staden.

Vår Mood Manager Alexander visade vägen

Vår Mood Manager Alexander visade vägen mot Visual Arena, där statsbesöket fick ta del av flera olika innovationsprojekt.