Hoppa till huvudinnehåll

Lindholmen Science Parks aktiviteter i Almedalen

fredag, juni 14, 2024

Flera av Lindholmen Science Parks program och projekt kommer att vara på plats under Almedalsveckan som invigs den 24 juni. Här kan du ta del av en sammanfattning av våra evenemang och aktiviteter som vi medverkar i. Vi ser fram emot givande samtal om du själv är på plats i Almedalen.

Gamla stenhus i bakgrunden med rosa rosenbuskar i förgrunden, blå himmel syns bakom husen

Foto: Elin Nysten, Region Gotland

Maria Oscott, tf vd, deltar i paneldiskussionen “Alla satsar på innovation men vad får vi för pengarna?” arrangerat av Helsingborgs stads transformationsarena

Tid: Tisdag, 15:30 - 16:15 
Plats: Strandgatan 22

Forskning, tvärsektoriella samarbeten och innovation krävs för att lösa våra stora samhällsproblem. Därför satsar det offentliga miljarder varje år på innovation. Hur säkerställer vi att de här satsningarna inte blir trendiga tomtebloss utan får reell effekt? Vad krävs för att lyckas – på riktigt?

Medverkande: 
Maria Oscott, tf VD, Lindholmen Science Park 
Magnus Nilsson, Sektionschef för LU FSI (Forskning, Samverkan & Innovation) , Lunds Universitet 
Lisa Olsson, Innovations- och transformationsdirektö, Helsingborgs stad 
Andreas Ivarsson, vice VD, Wihlborgs 
Tobias Eke Vestergren, moderator

AI Sweden

För första gången finns nu en dedikerad AI-scen i Almedalen när AI Sweden är på plats i egen trädgård under tre hela dagar. 
Här möter du de vassaste hjärnorna och de modigaste ledarna i diskussion kring avgörande framtidsfrågor för Sverige och det allra senaste inom AI.

Vad måste Sverige vidta för åtgärder för att alls ha en chans? Hur mycket måste vi egentligen investera och hur bråttom är det? Vad gör andra länder - vad kan vi lära oss av de bästa?

I AI Swedens trädgård knyter vi ihop knäckfrågor över sektorer och målar upp en bild av hur Sverige ställer sig mot den allra mest relevanta utvecklingen internationellt.

I linje med En AI-strategi för Sverige som AI Sweden lanserade tidigare i år är vårt mål att katalysera initiativ som löser stora samhällsutmaningar och stärker vår konkurrenskraft.
 

Varmt välkomna till AI Swedens trädgård! 

Adress: Berggränd 6 (Nära Länsteatern)

ASTER

Onsdag 26/6, 16:00 - 16:45   
Plats: Teaterskeppet: Stora matsalen
 

Hållbar e-handel - nu, då och framåt  

Hur har e-handelns utveckling sett ut och hur ser e-handelns framtid ut? Och hur kommer den påverka våra samhällen och den gröna omställningen? Hur kan konsumenterna få hjälp att göra det bästa handelsvalet utifrån hållbara förpackningslösningar, leveranser och cirkulära affärsupplägg?  

Ytterligare information om evenemanget:

Tillsammans med näringslivsrepresentanter, branschorganisationer, innovationsledare och offentlig sektor diskuterar vi e-handelns utveckling, avtryck och betydelse för den gröna omställningen. Under ledning av Josephine Darlington, Head of ASTER och Per Ljungberg, Chief Innovation Officer på Svensk Handel presenteras två samtal på temat hållbar e-handel. Tillsammans med partners från ASTER och Svensk Handel börjar vi i ett första samtal kring hur e-handeln har utvecklats från 2010-talet till idag. Samtalet fortsätter i en spaning framåt, med hur vi tror att e-handeln kommer fortsätta utvecklas och påverka våra samhällen. Vi fortsätter i ett andra samtal med exempel från de projekt som ASTER har projektlett eller finansierat, med fokus på hållbara förpackningslösningar, cirkulära affärsupplägg och hur vi kan hjälpa konsumenter göra det bästa handelsvalet. ASTER, ett innovationsprogram finansierat av Vinnova och Energimyndigheten, står som värd.  


Medverkande: 
Niclas Eriksson, Vd, Elgiganten  
Ola Toresten, Coo, Earlybird  
Angelica Molin, Head of E-com & rental, Houdini  
Rebecka Berntsson, Public Policy Manager Nordics, Amazon  
Tom Thörnblom, Kommunikation och Hållbarhetschef, LYKO  
Jenny Elfsberg, Direktör för innovation, Vinnova  
Naz Habashian, Hållbarhetschef, PostNord  
Klas Hjort, Lunds Universitet   
Roland Elander, Sustainable Innovation  
Victoria Herslöf, Strateg, hållbara godstransporter, Trafikkontoret, Stockholms stad   
Josephine Darlington, Head of ASTER 
Per Ljungberg, Chief Innovation Officer, Svensk Handel  
 

Torsdag 27/6, 14:00 till 14:50 
Plats: Handelslandet Sverige, Kårhuset Rindi, Donnersgatan 1  
 

ASTER deltar i Svensk Handels pass: Kan handeln ta ledartröjan i den gröna omställningen?  

Beskrivning av samhällsfrågan: Hur kan handeln i Sverige bli den drivande kraften i den gröna omställningen? Vilken potential finns det för samhället? Vilka förutsättningar och spelregler måste finnas på plats?  

Ytterligare information om evenemanget:

Handeln står för 11 procent av Sveriges BNP och 14 procent av Sveriges skatteintäkter och är djupt förankrad i lokalsamhället. Handeln i Sverige kraftsamlar för att bidra ytterligare till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling. Potentialen för att påverka och driva på för en grön omställning är enorm. I handelslandet verkar aktörer varje dag för att ställa krav på och erbjuda kläder, livsmedel och leksaker från en mer hållbar produktion.  

Josephine Darlington, Head of ASTER, medverkar som panelist.   
Evenemangstyp: Debatt/panelsamtal   
Kontaktperson: Mikael Valier Furtenbach & Per Ljungberg, Svensk Handel  

Drive Sweden

När: Tisdag 25 juni, 9:00  
Var: 2030-arenan
 

Så kan självkörande fordon bidra till hållbara resor & kollektivtrafik med resenärens behov i fokus

Självkörande fordon är del av lösningen för att öka det hållbara resandet. Med minskade utsläpp och ökad flexibilitet med resenärernas behov i fokus kan autonoma fordon på ett kostnadseffektivt sätt öka attraktionen för det kollektiva resandet. Så hur går vi från vision till verklighet? Tillsammans med aktörer i framkant av den moderna kollektivtrafiken diskuterar vi nästa steg för framtidens hållbara resande, där Sverige tar ledartröjan i att utveckla framtidens kollektivtrafik.

När: Onsdag 26 juni, 8:30  
Teaterskeppet (Sust)
 

Affärsmodellerna avgörande för elektrifierade och delade fordon

Elektrifieringen av hela transportsystemet och delade fordon är helt beroende av skalbara affärsmodeller. Transportörer, åkerier, fordons- och systemleverantörer, laddoperatörer med fler behöver förstå sin egen roll i ett komplext system som har mycket lite gemensamt med gamla strukturer. 

Klimatledande Processindustri

När: Tisdag 25 juni, 12:00 
Var: Arena Energi
 

Hur får vi tillräckligt med energi och råvaror för omställningen av kemi- och processindustrin?

Omställningen i kemi- och processindustrin möjliggör inte bara direkta minskningar av minst sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp, den lägger grunden för tillgången till hållbart producerade baskemikalier och drivmedel som är förutsättningen för att omställningen av resten av samhället.

Kom till Klosterlängan och få en uppdatering på vad som krävs för att komma till målet om netto noll. Seminariet genomförs i samarbete med Perstorp, Preem och Uniper.