Hoppa till huvudinnehåll

Missionerar för att öka ungas teknikintresse

fredag, maj 26, 2023

Matilda Hurtig är projektledare på Production for Future, ett projekt med fokus på hållbarhet och teknik för unga, som har sin bas på Lindholmen. De är en av utställarna och öppnar sina dörrar vid Lindholmen Open Day i september. Vi frågade Matilda mer om projektet och vad de kommer att visa upp för besökarna. 

Matilda presenterar för förskolan

Matilda presenterar Production for Future för förskolebarn som är på studiebesök.

Vad är Production for Future?

- Vi är ett icke-vinstdrivande projekt där vi skapar och sprider kunskap kring hållbarhet, mångfald och teknik. Vi bygger och utvecklar minifabriker tillsammans med studenter, främst från gymnasiet och högskolan men även högstadieelever emellanåt. 

Vad hoppas ni uppnå med projektet?

- Syftet med projektet är att inspirera och väcka ett teknikintresse. Vi vill visa möjligheter med teknik och hur teknik kan användas för att skapa en mer hållbar och bättre tillvaro för alla. Detta gör vi genom att hålla i workshops och ta emot besök från skolor och näringsliv.

Berätta om vad samverkan betyder för er.

- Att samverka är en förutsättning för projektet. Därför är det en riktigt förmån att vi får hålla till på Lindholmen Science Park-området där vi möter inspirerande och drivna personer dagligen. 

- Eftersom alla våra fabriker är byggda av studenter så sker vår främsta samverkan med företagen kring examensarbeten. Vi får stöttning med komponenter, kompetens, kloka råd och handledning. I utbyte blir vi en mötesplats för företagen, en plats för utbildning och utveckling och en brygga mellan näringsliv och skola.

Vad planerar ni under Open Day?

- Vi ska vara med på Lindholmen Open Day och våra Young Engineers kommer vara med på scen och berätta om vad framtidens arbetskraft förväntar sig och önskar av en potentiell arbetsgivare. Under dagen kommer vi erbjuda besök till fabrikerna på Lindholmspiren 11, där vi bland annat visar upp VR, Smart Maintenance, och samverkan mellan människa och robot. 

- Det är jättekul att få vara med på event som dessa där man får träffa andra teknikintresserade och se vad det finns för spännande företag här!

utställning i gågatan

Vid Lindholmen Open Day 2022.

personer som tittar i 3D-glasögon

Studenter får göra sina egna 3D-glasögon vid besöket hos Production for Future.

Om Production for Future 

Göteborgs Tekniska College driver och ansvarar för projektet Production for Future (tidigare Smarta Fabriker), som möjliggörs med stöd från många organisationer. Demo-fabriken är konstruerad av gymnasieelever, universitetsstudenter och elever från yrkeshögskola med handledning från företag.