Hoppa till huvudinnehåll

Prisregn över startups när The Yard invigdes

fredag, maj 26, 2023

Igår invigdes The Yard Lindholmen, vilket är namnet på en ny arena för små, nya och växande techbolag i Götaverkens gamla varvsområde. Äldre varvslokaler anpassas och erbjuder en kreativ och alternativ miljö som ytterligare förstärker Lindholmen Science Parks innovationskluster. 

konfetti över en scen och flera människor i publiken

Konfettiregn över vinnarna på Venture Cup STARTUP 2023 under invigningen av The Yard på Lindholmen den 25 maj.

Igår invigdes officiellt Lindholmens nya techarena The Yard tillsammans med Venture Cups regionfinal STARTUP 2023. Glitter, glamour och konfetti i en mix med entreprenörskap och nätverkande, det är resultatet av gårdagens invigning och en perfekt inramning för The Yard.

– Här hos oss på The Yard ska startups och scaleups kunna växa och hitta ett brett nätverk för att nå sina drömmar. Vi vill lyfta entreprenörskap och möjliggöra att dessa äldre varvsfastigheter på Lindholmen får nytt liv, säger Melina Garhed, projektledare för The Yard och Näringsliv- och marknadsansvarig på Älvstranden Utveckling AB.

The Yard är ett initiativ av Älvstranden Utveckling AB, Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park, där idén växt fram i samarbete. På Götaverkens gamla varvsområde finns stora industrifastigheter med utrymme för många. Äldre varvslokaler anpassas och erbjuder en kreativ och alternativ miljö som ytterligare förstärker Lindholmen Science Parks innovationskluster. I kombination med nya färjeförbindelser över älven har det här potential att öka dynamiken på hela området Lindholmen.

Glasklar vinnare bland finalisterna

Tech, hållbarhet och AI dominerade bland finalisterna och kvällen visade vilken kraft det finns i vår regions entreprenörer, innovationer och nätverkande. Fem av de tio finalisterna i Venture Cup STARTUP 2023 tog hem priser, den som stack ut mest var entreprenören Emil Falk från WindowGlass Recycling Sweden som kammade hem hela tre priser. Motiveringen löd: "En innovativ lösning som skapar stora miljömässiga effekter genom att skapa cirkulära affärsmöjligheter för en bransch som bygger på begränsade naturresurser och står inför en stor omställning. Företaget har utvecklat en maskin som gör att man kan återvinna fönsterglas, något som inte görs idag, men som inför framtiden kommer vara avgörande. Jordens sandresurser sinar och vi kommer inte kunna tillverka nytt glas för alltid, därför var detta en glasklar innovation att prisa enligt Venture Cups jury".

Övriga vinnare var Mabel AI, en AI-baserad lösning på problemet med språkbarriärer inom vården. Adsorbi, som utvecklat ett biomaterial som fångar upp luftföroreningar med hög effektivitet. Valys, som mäter fina partiklar i vatten med hjälp av fluorescensspektroskopisk teknologi. Och tills sist, publikens pris som gick till Norgald, som utvecklat en modelleringsprogramvara för att automatisera riskanalys och identifiering av sårbarheter i elnät.

Vinnarna

JCE Accelerator Award: WindowGlass Recycling Sweden, Emil Falk
Innovatum Science Park Award: WindowGlass Recycling Sweden, Emil Falk
Beyond Accademic:  Valys, Andrej Krsteski, Sari Alsibai och Kathleen Murphy
Game Changer: Adsorbi, Kinga Grenda och Hanna Johansson
Impact Maker: Mabel AI, Shahid Jabbar och Karolina Sjöberg Jabbar
Best Traction: WindowGlass Recycling Sweden, Emil Falk.
Publikens Pris: Norgald, Elin Sandahl